Концерт у вітальні – одна із виняткових подій цьогорічного Талліннського музичного тижня, у якому взяли участь 205 артистів із 26 країн.

Крім власне виступів музикантів, тут відбуваються міжнародні фахові конференції, а також гала-концерти по всьому місту: люди відчиняють для цього свої оселі та крамниці.

Засновник і директор Талліннського музичного тижня Гелен Сілдна каже: музика є невід’ємною частиною естонського генетичного коду.

«Усі знають, що революції робляться із піснею на устах, і про те, що музика протягом багатьох століть є інтегральною частиною історії та культури. Люди відзначають свої свята та ювілеї, дні народження та Івана Купала, співаючи», – зазначає вона.

Інґрід Лукас, швейцарська співачка естонського походження, у своїх творах поєднує традиційну естонську співочу культуру та сучасні мотиви.

«Все, що я створюю, – тут (показує своє тіло). Я народилася в Естонії, тут моє коріння. Сучасна частина моєї музики йде від Цюриха – міста, де я мешкаю. Я намагаюсь поєднати природу, традицію та місто», – розповідає співачка.

Зараз саме побачив світ її третій альбом.

Бельгійський віолончеліст Брендан Ян Волш поклав собі довести світові, що класична музика може бути також танцювальною.

«Молодь має потребу шукати насолоду в музиці, проте ми робимо це особливим чином: не у концертній залі (при всій до неї повазі), а на вечірці!» – каже він.

І говорить далі:

«Йдеться про поєднання живого виконання, ді-джейської справи, світлових ефектів та дизайну. Разом із класичною музикою це є запорукою класної вечірки!»

«Ми називаємо самі себе Arena Pop Band. У нас є поп-пісні, проте закінчуємо ми завжди «великим вибухом», сповненим символів та рок-елементів», – так шведська співачка і музикант Ніна Кнутссон описує ейфоричне звучання, яким характеризється музика поп-гурту з Мальмо «Hurricane Love».

Марія Нуут, скрипалька і співачка з півночі Естонії, – справжня людина-оркестр.

Вона виконує забуті естонські народні пісні, які розшукує по архівах, сама собі акомпанує на скрипці й на електронних музичних інструментах.

«Я набралася досвіду, коли розшукувала записи по архівах. Саме тоді я глибоко зрозуміла, що таке естонська музика, естонське звучання. Я пережила незнане мені досі відчуття, збагнула, наскільки все це природно, логічно і красиво. І почала працювати з цим».

Марія Нуут саме працює над записом свого другого альбому, а влітку вирушить у гастрольне турне.

EURONEWS