У Вінниці прийняли нову програму сприяння залученню інвестицій. Міська влада прагне впроваджувати механізми, які полегшать діяльність інвесторів та забезпечать сталий розвиток малого бізнесу. 

За словами директора департаменту економіки та інвестицій міської ради Галини Якубович, ключовим заходом програми є запровадження механізму інвестиційного супроводу «Гід для інвестора», що передбачає надання консультаційної та практичної допомоги інвестору на всіх етапах: від прийняття рішення про інвестування і до фінальної стадії реалізації проекту та безпосереднього здійснення господарської діяльності. Під час розробки документа вінницькі спеціалісти дослідили проблематику в сфері інвестування у своєму місті, в містах нашої країни, а також вивчили приклади передових практик у країнах Європи.

Програму реалізовуватимуть за кількома напрямами. Зокрема буде підвищено попит на інвестиційні пропозиції шляхом промоції. Планують розробити буклет з інформацією про інвестиційні можливості міста, переваги та кращі місцеві практики. Одним із напрямів стане створення умов для стабільного розвитку промислового сектору, в тому числі за допомогою впровадження на місцевому рівні додаткових пільгових механізмів для інвесторів. За задумом, реалізація програми загалом дасть змогу підвищити репутацію міста як надійного бізнес-партнера, а також відновити промисловий потенціал, створити «комфортне» бізнес-середовище і, як результат, залучити інвесторів та ресурси для подальшого розвитку міста.

Підвищенням репутації переймаються й загалом на Вінниччині. Йдеться зокрема про питання фінансової дисципліни. Так, в області за десять місяців цього року слідчо-оперативними підрозділами головного управління Державної фіскальної служби викрито 29 кримінальних правопорушень у сфері розкрадання бюджетних коштів та їх подальшої легалізації. Більшість порушень фіксують під час тендерних процедур та державних закупівель. Посадовим особам суб’єктів господарювання, які є замовниками товарів або послуг, а також підприємствам-переможцям тендерних процедур доведеться відповідати перед законом за розкрадання бюджетних коштів та їх відмивання, зловживання службовим становищем та ухилення від сплати податків. Наприклад, до суду передано кримінальне провадження щодо посадовців одного з вінницьких підприємств, яке, вигравши тендер на проведення робіт із захисту від підтоплення присадибних ділянок на території населених пунктів, перший транш тендерних коштів у розмірі понад 300 тисяч гривень витратило на власні потреби, не провівши жодних робіт відповідно до зобов’язань.

Загалом за результатами вжитих заходів підрозділом боротьби з розкраданням бюджетних коштів та їх легалізації оперативного управління ГУ ДФС в області до бюджету відшкодовано понад 1,3 мільйона гривень.