Євроскептики у Європарламенті створили нову політичну групу з назвою «Ідентичність і демократія». Про це оголосила голова французької партії «Національного зібрання» Марін Ле Пен у Брюсселі на спільній пресконференції з головами правопопулістських партій інших країн. Нову фракцію створили 73 депутати з дев’яти країн ЄС, а очолив її Марко Дзанні із праворадикальної італійської «Ліги півночі». Його заступниками обрано співголову «Альтернативи для Німеччини» Йорґа Мойтена і генерального секретаря французького «Національного зібрання» Ніколя Бе. Фракція виступає проти продовження антиросійських санкцій і за перезавантаження відносин із Москвою.

Більшість членів нової фракції — італійські депутати з «Ліги півночі», які отримали 28 мандатів у Європарламенті. Французькі правопопулісти мають 22 місця, німецькі — 11. Крім трьох найчисленніших правопопулістських партій в актуальному складі Європарламенту, до нової фракції увійшли Австрійська партія свободи, «Фламандський інтерес» із Бельгії, «Істинні фіни», Данська народна партія, чеська «Свобода і пряма демократія» і Консервативна народна партія Естонії.

За словами Йорґа Мойтена, нова фракції не прагне розколоти Євросоюз. «Ми хочемо і будемо працювати конструктивно», — пообіцяв він. За його словами, однією зі складових роботи в Європарламенті є вміння сказати «ні», оскільки багато рішень, які тут ухвалюють, видаються нонсенсом. «Ми тут не для того, щоб шукати друзів», — наголосив очільник фракції.

«Ідентичність і демократія» стала п’ятою за чисельністю в Європарламенті після консерваторів, соціал-демократів, лібералів і зелених. Так ультраправим не вдалося досягти своєї мети стати третьою силою парламенту ЄС, про яку перед травневими виборами до Європарламенту заявляв лідер італійської «Ліги півночі» Маттео Сальвіні. Але тенденція таки насторожує.