Про дотримання прав різних етнічних спільнот в Україні йшлося під час робочої зустрічі віце-прем’єр-міністра Олександра Сича з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс. Особливу увагу сторони звернули на ситуацію, що склалася довкола кримськотатарського народу та українців після окупації кримської автономії.

Віце-прем’єр-міністр та Астрід Торс висловили стурбованість з приводу брутальних порушень їхніх прав — обшуків, залякувань, заборон використовувати рідну мову в навчальних закладах тощо. Об’єктом обговорення стали й зухвалі порушення російським агресором прав етнічних українців у тих регіонах Донбасу, що підконтрольні бойовикам та російським військам.

Зі свого боку Олександр Сич ознайомив Верховного комісара ОБСЄ з діяльністю нещодавно створених інституцій, покликаних сформувати концептуальні засади етнонаціональної політики держави, а саме: Урядового уповноваженого з питань етнонаціональної політики і Ради міжнаціональної злагоди при Кабінеті Міністрів. Урядовець запропонував, аби ОБСЄ делегувала свого представника для участі в роботі Ради. Оскільки це дасть змогу перейняти цінний досвід європейської структури з формування етнонаціональної політики. Нині ж ця політика ∂рунтується на тому, що в Україні не має бути домінування однієї національної меншини над іншою. Всі етнічні спільноти повинні мати рівне право на вільне застосування своїх культурних, мовних та інших прав.

«Ми маємо подолати монополію однієї національної меншини (тобто російської) над усіма іншими етнічними спільнотами України з тим, щоб кожна з них мала змогу однаковою мірою плекати свою мову, традиції, культуру, — цитує слова високопосадовця його прес-служба. — Натомість до сьогодні існувала ситуація, коли одна нацменшина маніпулювала своїм становищем колись панівної метропольної нації. Це призводить до дестабілізації етнонаціональної ситуації в державі. Тільки за умов надання рівних прав усім етнічним спільнотам ми зможемо говорити про проведення збалансованої політики міжнаціональної єдності, а не зводити її до конфлікту між державотворчою українською нацією і російськомовною меншиною». 

Тема міжнаціональних відносин на території нашої країни також була в центрі уваги зустрічі міністра закордонних справ Павла Клімкіна з Астрід Торс. Співрозмовники висловили занепокоєння погіршенням стану справ з правами національних меншин на територіях, тимчасово окупованих внаслідок російської агресії.

За таких обставин особливо важливо, щоб Офіс Верховного комісара ОБСЄ відстежував ситуацію та відповідно реагував на будь-які загрози правам національних меншин на території України. Зі свого боку українська влада також приділятиме цьому питанню значну увагу, повідомляє прес-служба МЗС.

«Погіршення ситуації у сфері забезпечення прав та основоположних свобод національних меншин в Автономній Республіці Крим є неприйнятним, заявив Павло Клімкін. — Відбуваються численні порушення прав етнічних українців та кримських татар, які проживають на території півострова. Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини та громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»