ПАРТНЕРСТВО.Україна і Росія розроблятимуть спільний пілотний проект на базі АН-124. Про це вчора в ефірі «5 каналу» заявив віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко.

«Перш за все - це спільне будівництво літаків, які мають свою нішу на ринку. Це - військово-транспортна авіація. Проект АН-124 - це дуже великий літак, який може піднімати близько 100 тонн вантажів. Дуже важливий, корисний, тому що він має можливість підніматись з коротких смуг і тому дуже привабливий для наших російських колег. Він пройшов хорошу історію в усіх проектах, тому вважаємо, що це для нас буде невеликим пілотним проектом. А далі там ціла низка літаків, які стосуються і пасажирського перевезення, і спеціалізованих літаків, медичних, санітарних. Тому в нас якщо сформулювати, що ми будемо робити, то наша пропозиція, підтримувана російськими колегами, вона така - давайте зробимо пілотний проект на базі АН-124, покажемо як це працює, і далі перейдемо на глибшу інтеграцію в інших літаках», - пояснив Бойко.

Крім того, віце-прем'єр не виключив можливості створення спільного підприємства з Росією з будівництва літака АН-124.

«У нас там різні моделі. Найбільш така реалістична, я вважаю, що ми даємо дійсно технологічну базу, ми даємо інноваційну складову, документацію, вона оцінена відповідним чином незалежними оцінщиками. Росіяни дають ринок і дають фінанси. Паралельно у нас іде об'єднання підприємств або частин підприємств, які задіяні в цьому процесі. Це стосується пілотного проекту по АН-124. Тому найбільш реалістичний проект - це будівництво літака АН-124 спільним підприємством з урахуванням вкладу кожної сторонни», - зазначив Бойко.

РБК УКРАЇНА