Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Нещодавно в угорському місті Кечкемет пройшов чемпіонат світу з панкратіону, участь в якому взяли 492 спортсмени із 37 країн світу. Збірна України на цих змаганнях здобула 41 нагороду різних гатунків.

Чемпіонами світу 2014 року в різних групах стали Олександр Доскальчук, Дмитро Баранов, Сергій Гузєв, Юрій Чижевський, Анна Беженар, Вікторія Синявіна, Юрій Черкалюк, Ельвіра Пославська, Вікторія Казакова, Світлана Скрипник, Олексій Олійник, Андрій Торчевський.

Срібними та бронзовими призерами — Олександр Крупенкін, Роман Адаменко, Олег Гуменюк, Андрій Філанович, Володимир Волинкін, Андрій Гриценко, Дмитро Неткачев, Денис Ніконець, Олександр Барабаш, Володимир Нанаєв та Назар Назаренко.

«Усього наша збірна налічувала у своєму складі 25 спортсменів і 2 тренери, суддівство від України забезпечував Петро Горюк. Усі спортсмени виступили вдало. Без медалей залишився лише один», — цитує головного тренера збірної України Сергія Чередніченка офіційний сайт федерації панкратіону.

«Більшість збірної становили спортсмени основного складу, які брали участь уже не в одному міжнародному змаганні. Але були й такі, що увійшли до збірної лише напередодні цього чемпіонату світу і, до слова, виступили дуже вдало. Так, Андрій Торчевський здобув «золото» та «срібло», а Денис Ніконець та Олександр Барабаш — по срібній нагороді, це чудовий дебют. Взагалі оцінюю виступ усієї команди на «відмінно», — не приховує задоволення Сергій Чередніченко.

Найближчим часом федерація  планує проведення кваліфікаційного старту — це буде чемпіонат України, який пройде 4—7 грудня в Сумах. Завдання такі: відбір до основного складу збірної та підготовка до чемпіонату Європи-2015, що відбудеться в квітні. Тож спортсмени готуються до першості країни, а ті, хто посів перші місця на чемпіонаті світу, мають право пропустити ці змагання, щоб відновитися після світової першості.

Варто зазначити, що це був останній чемпіонат світу, який проводився під егідою FILA — федерації боротьби, тепер ця організація має назву UWW — Об’єднаний світ боротьби. І дуже символічно, що збірна України на цих змаганнях виступила достойно.