СПІВПРАЦЯ. На базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка пройшло засідання Консультативної наукової ради фонду «Сколково». У програмі заходу також була конференція «Росія—Україна—Сколково: єдиний інноваційний простір», у роботі якої взяли участь понад 400 учених. Обговорено можливості взаємодії підприємств і організацій з фондом «Сколково». Йдеться про формування й виконання цільових інвестиційних проектів на нашій території. Наукову програму конференції присвятили фундаментальним і прикладним питанням створення наукомістких технологій, матеріалів і продуктів за п’ятьма напрямами (кластерами) діяльності фонду «Сколково» (біомедицина, інформаційні технології, енергоефективність, космічні і ядерні технології).

Нині на базі науково-виробничого концерну «Наука», який понад 15 років співпрацює з інститутами Російської академії наук, відкрито Київську експериментально-виробничу дільницю. У рамках Державної цільової науково-технічної програми «Нанотехнології та наноматеріали» та українсько-російської Програми розвитку співробітництва в сфері нанотехнологій концерном «Наука» створені унікальні технології в галузі твердотілої електроніки, які будуть упроваджені у виробництво на цій дільниці.

Також створено спільний науково-навчальний центр «Наноелектроніка та нанотехнології» на базі НТУУ «Київський політехнічний інститут» та НВК «Наука».

Жорес Алфьоров, голова конференції, віце-президент РАН, лауреат Нобелівської премії зазначив:

— Наука не знає кордонів. І ми вдячні уряду України, який зацікавлений у співпраці з фондом «Сколково». Для наших країн важливо розвивати нові технології на основі сучасних наукових, особливо вітчизняних, досягнень.

У свою чергу президент НАН України Борис Патон вважає, що розвиток інноваційної діяльності — один з важливих чинників конкурентоспроможності економіки і національної безпеки. Участь у фонді «Сколково» — один з кроків створення умов для розвитку піонерських дослідів і комерціалізації їх результатів.

ПРЯМА МОВА

Володимир СЕМИНОЖЕНКО,
голова Держагентства з питань науки,
інновацій та інформатизації:

— Нинішня конференція дає початок роботі кластерів. «Сколково» для нас — не лише інноваційний центр, а й оператор міждержавних програм інноваційної співпраці. Ми вже маємо спільний досвід глобальних проектів. Для пожвавлення роботи рішенням уряду створено координаційний центр реалізації програми. Передбачається також організація міжурядового органу, який займатиметься інноваційним розвитком на міждержавному просторі.