Концепцію Українського інституту віце-прем'єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко презентував у стінах «Укрінформу». На урядове рішення щодо створення такого Інституту імені Тараса Шевченка він пообіцяв чекати недовго — щонайбільше до кінця 2015 року.

«На рівні уряду буде створено необхідну робочу групу, аби внести проект постанови уряду про створення Українського інституту — Інституту ім. Тараса Шевченка. Час не чекає, і нам до кінця року під ключ треба закінчити цю роботу шляхом ухвалення урядового рішення», — наголосив В’ячеслав Кириленко, додавши, що запропоновані темпи є цілком реальними.

Звичайно, ключовим питанням для створення такої інституції є фінансування. Віце-прем’єр не приховує, що бюджетних коштів на такі справи ніколи не вистачатиме, однак саме на життя для Українського інституту слід істотно збільшити видатки бодай у Державному бюджеті на 2016 рік.

Завданням Кабінету Міністрів є створення спільних механізмів фінансування за участю держави, іноземних партнерів, меценатів і благодійників. «Якщо для цього потрібно буде не тільки урядове рішення щодо створення Українського інституту — Інституту ім. Тараса Шевченка, а й ухвалення рамкового закону у Верховній Раді, я як віце-прем'єр пропонуватиму це зробити», — передає «Укрінформ» слова В’ячеслава Кириленка.

До речі, у відповідному законі виключно за необхідності  може бути прописано надання фінансових стимулів, спеціальних режимів оподаткування, партнерства і взаємодії для тих неурядових інституцій, які будуть готові співпрацювати з Українським інститутом за конкретними програмами. Нині Мінкультури сподівається на підтримку міжнародних організацій і колег у Європейському Союзі.

Окрім віце-прем’єр-міністра — міністра культури, з концепцію Інституту ім. Тараса Шевченка громадськість ознайомлювали керівник програм ЄС—Східного партнерства «Культура 2015/2018» Террі Сенделл, директор Департаменту світового українства та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС Лариса Дір.

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра»