У Брюсселі оголошено імена фіналістів міжнародного конкурсу молодих музикантів імені бельгійської королеви Єлизавети. Це – одне з найпрестижніших змагань, яке відбувається під патронажем королеви Матільди.

Цього року змагаються молоді скрипалі світу. Для того, аби досягти успіху, вони починають вчитися грати ще у дитинстві, з 4-5 років. Фіналістка з Південною Кореї Джі Юн Лі:

«Це дуже почесно для мене – грати у фіналі. Весь конкурс – як велика нагорода».

У фіналі гратиме також український скрипаль Олексій Семененко. Його конкуренти – американець Стівен Ваартс, німці Тобаєс Фельдман та Томас Райф.

Тобаєс Фельдман: «У цьому конкурсі не роблять помилок. Йдеться про музичну експресію. Багато що залежить і від уподобань членів журі…»

Томас Райф: «Для мене найважливіше – звязок з аудиторією, з оркестром та диригентом. Власне, я всім задоволений. Я взагалі не дивився на членів журі».

Тиждень тому всі фіналісти зібралися на репетиції у музичній каплиці королеви Єлизавети. Це престижний міжнародний центр, доступ до якого обмежений. Забороняється також контактувати із зовнішнім світом – всі мобільні телефони залишаються біля входу.

Фіналістка Бомсорі Кім:

«Я чула про це від моїх друзів, які були тут торік. Їм до речі, це сподобалося – залишитися без контактів. Відчуваєш себе у спокої. Отже, мене це надихає, коли раптом опиняєшся у вязниці».

Скрипалі готуються до виконання концерту, який самі обирають. Вони також грають твори, написані спеціально для цьогорічного конкурсу. Кожен з фіналістів має право на однаковий репетиційний час з оркестром.

Цього року музиканти гратимуть у супроводі Національного оркестру Бельгії з диригентом Марін Алсоп.

Імя лауреата конкурсу буде оголошено цього тижня, а церемонія нагородження відбудеться 2 червня.

Переможець отримає премію у 25 тисяч євро. Він також отримає у користування скрипку Страдіварі, яку, правда, має повернути через 4 роки.

EURONEWS