У Вінниці в Південний Буг випустили понад 4,5 тонни мальків коропа, щуки, товстолоба та білого амура. Це спільний захід Державного агентства рибного господарства України та  Вінницької облдержадміністрації, які підписали меморандум про співпрацю, спрямований на розвиток рибного господарства та відтворення водних біо­ресурсів в області. Зі слів голови Держрибагентства Ярослава Бєлова, мальків привезли з  рибовідтворювального комплексу. Їхня вартість — приблизно 300 тисяч державних гривень.

«Ми поставили за мету легалізувати рибний бізнес й усунули чинники, які провокували корупційні дії. Розпорядженням голови ОДА умови створили для усіх однакові: на 20 років оренда водних об’єктів  зі сплатою 3%  податку, оформлення  оренди через прозорий офіс Вінницької міської  ради. Цей процес набрав обертів», — зазначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Таке масове зарибнення річки в межах міста відбулося вперше за  останні 100 років. Зроблено це для відновлення популяцій риб і підвищення якості води в річці. Риби-меліоратори допомагають протидіяти заростанню водойм, розвитку небажаних організмів та цвітінню води. Товстолоб ефективно боротиметься з водоростями, які створюють негативний фон у водоймі, він має здатність фільтрувати воду, білий амур  також добре поїдає водяну рослинність, а щука — природний санітар.

Вінничани ставлять за мету відновити баланс аквакультури Південного Бугу. Очищення річки — це велика комплексна робота. У межах області реалізують проект з очищення Південного Бугу і його приток, зокрема річки Десенка. Як повідомив  Вінницький міський голова Сергій Моргунов, наступного року планують придбати для міста ще один земснаряд, удвічі потужніший,  а також баржу для підвищення ефективності роботи.