Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра» 

ТЕХНОЛОГІЇ. 29 квітня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження «Про присудження премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій». Премії, що присуджені п’ятьом авторським колективам і становлять 180 тисяч гривень кожна, буде вручено до Дня науки, повідомив під час урядового брифінгу голова Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Одним із переможців є колектив, який розробив та створив основну конструкцію першого ступеня американської ракети-носія «Антарес». Інноваційні рішення, реалізовані в українській частині ракети, дали змогу вп’ятеро збільшити вантажопідйомність «Антареса». Крім того, вперше в історії космічних досліджень США американська ракета має складову іноземної держави.

Премію отримає й колектив, який розробив та впровадив у виробництво кільцеві лазери для гіроскопів навігаційних систем, що використовуються у космічних дослідженнях та виробництві зброї. Ця розробка цікава і тим, що лише три країни світу мають аналоги — Росія, США та Франція. Наразі кільцеві лазери та прилади на їхній основі встановлено на «Циклон-4».

Ще один призер — розробка, що не має аналогів у світі. Вона радикально поліпшить діагностику очних хвороб, зокрема косоокості, передусім для дітей від 2 до 6 років. Відповідна технологія дає змогу виготовляти окуляри та лінзи для лікування косоокості.

Відзначено і колектив, який розробив турбореактивний двигун покоління «4+». Його буде встановлено на китайські навчально-тренувальні літаки L15. Двигун підвищить стимули для української економіки: згідно з багаторічним контрактом, загальний обсяг виробництва становитиме 5,7 мільярда доларів США, а кількість задіяних робочих місць — понад 4 тисячі щороку.

П’яту премію присуджено за створення фільтрів, що очищують питну воду залежно від її хімічного складу (проводиться біотестування та аналітичний контроль питної води). Нині ці фільтри вже встановлено в багатьох населених пунктах України.