ПРОБЛЕМА

З кінця квітнявкладники РодовідБанкупочнуть отримувати свої кошти через відділення Ощадбанку

Уряд та Національний банк вже практично вирішили питання повернення депозитних вкладів клієнтам РодовідБанку через відділення Ощадбанку. За даними НБУ, сума депозитних вкладів разом із відсотками за ними становить близько 1 млрд грн. Про це 31 березня повідомив заступник голови правління НБУ Ігор Соркін.

"Ми це зробимо в найкоротші терміни. Для нас зараз найважливішим питанням є повернення довіри населення до банківської системи. Тому люди не повинні перейматися з цього приводу", - зазначив він.

Голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов повідомив, що протягом суботи та неділі 2-3 квітня його відомство вирішуватиме всі питання, пов'язані із розподіленням всіх вкладників РодовідБанку по відділеннях Ощадбанку. "Люди отримуватимуть гроші через 450 наших відділень, в тому числі 133 у місті Києві. Ми вже відкрили колл-центр для всіх бажаючих отримати будь-яку інформацію з цього приводу, який розпочне працювати із понеділка, 4 квітня. Його номер 0-800-210-800. Крім того, кожен вкладник РодовідБанку може знайти себе на сайті нашої установи - там також до понеділка буде створено спеціальну сторінку, де людина знайде за прізвищем себе і адресу відділка, де вона отримає гроші", - поінформував він.

Треба сказати, що вкладники дуже непокояться із приводу поверення своїх грошей. І. Соркін та С. Подрєзов заспокоюють. Так, за повідомленням посадовців, усі вклади і у повному обсязі повертатимуть вкладникам РодовідБанку, починаючи із кінця квітня. Також людей не змушуватимуть перезаключати договори, а це буде особистою та цілком добровільною справою кожного .

За чутками, великі вклади розміром більше 150 тис. грн повертатимуть частинами, але С. Подрєзов запевнив, що будь-які депозити віддаватимуть зразу і повністю. "Ми видаватимемо вклади саме в тій валюті, в якій вони були оформлені із РодовідБанком. Також ми не будемо штрафувати вкладників у розмірі 1%, якщо вони забажають передчасно розірвати договори", - зазначив він.

Люди також переймаються й тим, що Ощадбанк не є членом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Посадовці запевнили громадськість, що цього для великого державного банку і не треба, адже гарантії повернення грошей надає саме держава.