Нині Одеса в центрі уваги не лише українських, а й світових ЗМІ. Це пов’язано з призначенням головою облдержадміністрації колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Після оприлюднення цієї новини всі одразу згадали, який це неординарний регіон і навперебій почали пропонувати різні моделі розвитку, які приведуть не лише до процвітання краю, а й посприяють виходу з кризи вітчизняної економіки. Але все це за умови, що буде покінчено з корупцією.

Ось міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус під час робочої поїздки до Одеси проаналізував імплементацію та ефективність реформ і поліпшення бізнес-клімату в регіоні. На зустрічі з представниками бізнесу йшлося про нагальні проблеми, що потребують першочергового розв’язання. Дещо влада вже встигла зробити. Приміром, здійснила  рішучі дерегуляційні кроки: скасування карантинних сертифікатів і скорочення термінів отримання фітосанітарних сертифікатів. Це істотно спростило дозвільні процедури і поліпшило роботу портів.

«Час спливає, бізнес очікує позитивних змін. Ми вважаємо, що недостатньо ухвалити закон, треба правильно його імплементувати. Тому завдання моє, заступників, інших міністрів — їздити регіонами й перевіряти, що там відбувається, — пояснив Айварас Абромавичус і додав, — уся Україна має стати великою вільною економічною зоною з привабливими умовами для ведення бізнесу».

За повідомленням прес-служби Мінекономрозвитку, разом з міністром інфраструктури Андрієм Пивоварським Айварас Абромавичус взяв участь у форумі «Реалізація глобальних логістичних стратегій у системі міжнародних перевезень», відвідав Одеський морський торговельний порт, ознайомився з роботою офісу, який працює за принципом «єдиного вікна». 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»