Естонська компанія військової техніки Terramil почала виробництво пересувних бомбосховищ, які можна зібрати менше, ніж за 2 години. У них можуть переховуватись одночасно до 12 людей. Вироблені з поліетилену, вони не пропускають вологи та витримують температуру від 50 до 80 градусів за Цельсієм.

Пітер Кіртсі – працівник компанії Terramil:

«Інсталяція триває півтори години. І це враховуючи час, який минув від розвантаження до повної готовності сховища».

Модуль бомбосховища важить майже дві тонни, він 6 метрів завдовжки. Його можна транспортувати на вантажівці, а для того, аби врити його у поверхню землі, може використовуватися будівельний кран або екскаватор. Але таке бомбосховище має обовязково бути під землею, накрите шаром грунту.

Пітер Кіртсі:

«Ми провели випробування захисту бомбосховища від різної зброї – матеріал навіть не пошкоджено. Всередині у нас є пристрої, які заміряють тиск, вібрацію, рівень звуку, який може бути небезпечним для життя людей всередині. І знову ж таки, сховище не пошкоджено».

Випробування відбувалося за допомогою естонських та американських збройних сил, які вели бомбування сховища. Воно добре захищає від влучення снарядів, кажуть, що може захистити і від ядерної радіації.

EURONEWS