ДИПЛОМАТИЧНИЙ ВІЗИТ. Формування виконавчої влади в Ізраїлі закінчилося аккурат до візиту президента США Барака Обами. Після призначення міністром оборони колишнього очільника Генштабу армії Моше Яалона для початку роботи нового кабінету на чолі з Біньяміно Нетаньяху залишається технічний крок – схвалення в парламенті. Голосування відбудеться в понеділок, а вже в середу до Єрусалима приїде Барак Обама – вперше у ролі президента США.

Надзвичайних надій на його візит ізраїльські керманичі не покладають. На думку політологів, Обама навряд чи запропонує нову «дорожню карту» врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Натомість сподіваються на зміну тональності у відносинах між Ізраїлем та США, що за першої каденції Обами не вирізнялися теплотою.

За даними опитувань, майже 40% ізраїльтян вважають, що Обама вороже ставиться до їхньої країни. Тому з нетерпінням чекають, що скаже американський гість.

Як очікується, головними темами переговорів стануть загроза з боку Ірану та вірогідність операції проти нього, а також зведення єврейських поселень на Західному березі Йордану, яке міжнародна спільнота не схвалює.

Барак Обама на кілька годин навідається і до Палестинської автономії, де проведе перемовини з лідером Махмудом Аббасом. Палестинці його візит сприймають скептично. У Рамаллі президента США зустрічатимуть бігборди з написом «Можеш залишити свій смартфон удома, мобільний інтернет у нас все одно не працює».

 Copyright © 2013 euronews