КОНТРОЛЬ. За повідомленнями прес-служби Міністерства аграрної політики України, Кабінет Міністрів прийняв постанову про створення в країні мережі лабораторій для дослідження продуктів на вміст генно-модифікованих організмів (ГМО).

В Україні відкриють мережу лабораторій з виявлення ГМО. В повідомленні прес-служби наголошується, що в цих лабораторіях буде надана можливість визначити, чи є генно-модифіковані організми, в плодоовочевої та харчової продукції, зернових, насіння, лікарських і ветеринарних препаратах.

Пропонується, що ці служби будуть створені на базі державних, так і приватних установ. Прийнята постанова, безумовно, позитивно позначиться над контролем за обігом ГМО та продукції, отриманої з їх використанням. В Мінагропроді відзначили, що в даний час на базі лабораторій Державної інспекції сільського господарства у Вінницькій, Запорізькій, Полтавській, Тернопільській, Харківській областях та в АР Крим та Державного Центру сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції працює мережа випробувальних лабораторій, що визначають якісно-кількісний вміст ГМО в зерні та продуктах його переробки.

У лютому 2012 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». І цей закон передбачав відкриття мережі випробувальних лабораторій з визначення вмісту в продукції ГМО. А в липні 2009 року Кабмін з 0,1% до 0,9% підвищив рівень допустимого вмісту ГМО у продуктах. Продукти, вміст ГМО в яких перевищує 0,9%, підлягають маркуванню.

Світ 24