Вчені Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) виявили в домашньому середовищі особливо небезпечні бактерії, які стійкі до антибіотиків. Йдеться про метіціллінрезістентну золотисту стафілококу, яка, за даними фахівців, вбиває майже 20 тисяч осіб у США щорічно.

Як з'ясували вчені, саме в домашньому середовищі стафілокок поширюється найлегше. Заразитися можна при контакті з іншими членами сім'ї і при дотику до забрудненої поверхні. Бактерія може викликати пневмонію, вразити внутрішні органи і навіть призвести до летального результату в разі потрапляння в кровотік, йдеться на порталі Medical Xpress.

Дослідження проводилося в будинках, де живуть діти, які пройшли курс лікування від стафілокока. Вчені взяли мазки з ніздрів і пах у людей, а також зразки у домашніх тварин і з різних поверхонь.

Бактерію виявили у половини учасників експерименту і в третини домашніх тварин, а в домашньому середовищі на ручках дверей холодильників, змішувачах для раковини і стільниці у ванній, на рушниках, на вимикачах світла, телефонах, пультах від телевізора, клавіатурах і мишках. Саме через предмети побуту поширювалася бактерія в більшості випадків.

Вчені порадили частіше мити руки з милом, особливо після туалету і перед приготуванням або вживанням їжі, використовувати дезинфікуючі засоби під час прибирання житла і не ділитися з іншими предметами особистої гігієни, наприклад зубними щітками.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»