Військові лікарі нарівні з бійцями Збройних сил і Нацгвардії є, поза всяким сумнівом, героями нашого часу. Їхня передова пролягає як на лінії розмежування, так і в операційних та госпітальних палатах, де вони щоденно рятують десятки життів.

Схиляючись перед благородною працею медиків, Президент Петро Порошенко ухвалив рішення присвоїти Головному військово-медичному клінічному ордена Червоної Зірки центру «Головний військовий клінічний госпіталь» статус національного. Віднині він називатиметься «Національний військово-медичний клінічний центр». Таке визнання було більш ніж слушним, адже цими днями там відбуваються урочистості з нагоди 260-річчя від дня заснування закладу. Участь у них узяв і глава держави.

Персонал цього найстарішого державного медичного закладу України він привітав з ювілеєм, відзначивши, що в госпіталі лікувалися ще поранені у війні 1812 року, яку російські історики назвали вітчизняною. «Тепер у нас триває перша і, мені дуже хотілося б вірити, остання наша Вітчизняна війна, де Україна та український народ захищають свою незалежність, суверенітет, територіальну цілісність, свободу, демократію і саме своє існування», — наголосив Петро Порошенко.

Згаданий статус заклад отримав на відзначення його досягнень та провідної ролі у лікуванні поранених військовослужбовців — захисників України.

«Бажаю, щоб ви надалі залишалися такими ж високими фахівцями своєї справи, якими є зараз, та мали гідну оцінку праці і від держави, і від пацієнтів. Адже немає нічого більш гідного й ціннішого за життя, особливо коли воно дарується людині, яка стоїть на захисті й обороні Вітчизни», — цитує слова Президента його прес-служба.

Лікарі військового госпіталю допомогли 5,5 тисячі українських військових: «Це ви зробили тисячі складних операцій, це ви врятували сотні життів українських героїв». Зокрема в цьому закладі лікувалися Герої України полковник Ігор Гордійчук та майор Олександр Петраківський, понад 20 кавалерів державних орденів «За мужність», Богдана Хмельницького та інших, наші славетні «кіборги» з донецького аеропорту.

Понад 100 співробітників медичного закладу відзначилися гідним виконанням обов’язків у зоні проведення антитерористичної операції та в польових умовах врятували сотні життів. Медики госпіталю надають професійну допомогу колегам у харківському, дніпропетровському військових госпіталях і районних лікарнях Луганської та Донецької областей.

Петро Порошенко наголосив на провідній ролі закладу в запровадженні сучасних технологій у медичній сфері. «Київський госпіталь став локомотивом реформи військової медицини, яку запроваджує Міністерство оборони, — сказав глава держави. — Це вже справжня медицина XXI століття». Тут, скажімо, проводяться проектні роботи зі створення централізованої медичної інформаційної системи, яка об’єднає всі дані лікувальних установ, починаючи з лікарень, розташованих у зоні АТО. Її впровадження дасть змогу в будь-який момент розуміти стан і потреби не тільки поранених, а й потреби лікарень у спорядженні та медикаментах.

Президент вручив державні нагороди працівникам Київського військового госпіталю. Поспілкувався Петро Порошенко й з пораненими військовослужбовцями, які зараз відновлюють здоров’я у закладі на печерських пагорбах столиці. Він особисто подякував солдатам за мужність і героїзм.