Силові відомства разом із Центральною виборчою комісією та Міністерством юстиції повинні вирішити питання про голосування військовослужбовців у зоні проведення Антитерористичної операції. Про це міністр юстиції Павло Петренко заявив на селекторній нараді у Кабінеті Міністрів, присвяченій підготовці до позачергових парламентських виборів 26 жовтня.

За його словами, стаття 38 Конституції України гарантує кожному виборче право, і тому силовики разом із ЦВК та Мін’юстом зобов’язані вирішити питання голосування військовослужбовців у зоні АТО: «Ми вважаємо, що в цій непростій ситуації, щоб забезпечити право військових проголосувати, потрібні узгоджені дії між ЦВК, МВС, Міноборони та Міністерством юстиції».

Урядовець запевнив, що Мін’юст максимально сприятиме тим військовослужбовцям у зоні АТО, які виявлять бажання за допомогою судового рішення отримати право голосу на позачергових парламентських виборах. Водночас Павло Петренко зауважив, що для комплексного вирішення питання необхідно, щоб ЦВК знайшла спосіб, яким чином військовослужбовці в зоні АТО можуть здійснити своє конституційне право. Тож міністр сподівається, що за дні, які залишились до виборів, ще можна встигнути ухвалити необхідні рішення.

Павло Петренко також заявив, що його відомство готове надавати допомогу в обстоюванні прав військовослужбовців у зоні АТО на волевиявлення на позачергових парламентських виборах. «Ми будемо надавати правову допомогу всім нашим військовослужбовцям, які виявлять бажання піти до судових органів. Відповідні консультації надаватимуть наші місцеві органи юстиції на місцях», — цитує УНІАН слова міністра. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»