Національний університет цивільного захисту України став п’ятим харківським вишем — повноправним членом Європейської асоціації університетів. Заяву університету на індивідуальне членство було одностайно схвалено на останньому засіданні Ради європейської асоціації університетів (EUA) в Гельсінкі. 

Як розповіли у виші, їхньому членству в EUA передувала копітка робота за останні 22 роки. Спочатку Харківське пожежно-технічне училище отримало у 1992 році статус вищого навчального закладу освіти, а трохи згодом першим в Україні почало підготовку і випуск рятувальників, фахівців цивільного захисту, охорони праці, безпеки життя та екстремальних психологів для підрозділів МНС.

На сьогодні провідний вищий навчальний заклад Державної служби України з надзвичайних ситуацій має укладені договори про співробітництво в освітній та науково-дослідній сферах із МНС Республіки Азербайджан, МНС Республіки Білорусь, Кокшетауським технічним інститутом МНС Республіки Казахстан та іншими зарубіжними вишами. У 2012—2013 навчальному році Міністерство освіти і науки України визнало університет одним із лідерів національної системи рейтингового оцінювання вищих навчальних закладів України.

За словами ректора університету Володимира Садкового, виш нині є єдиним ВНЗ у системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, та й у державі загалом, який має право, а головне — можливість і потенціал для навчання іноземців за унікальними ліцензованими напрямами та спеціальностями.