Під егідою ООН українські вояки показали себе якнайкраше. Фото УНIAН

Наші військові давно довели, що їм можна доручати операції будь-якої складності у будь-якій точці світу, і вони з честю виконають поставлені завдання. Їхня участь у миротворчих місіях під егідою ООН діставала найвищі оцінки політичного керівництва організації та воєнного командування країн-партнерів.

Учора у світі відзначили Міжнародний день миротворців ООН. А напередодні Президент Петро Порошенко зустрівся з військовослужбовцями Збройних сил та інших військових формувань і правоохоронних органів, які брали участь у міжнародних миротворчих місіях та антитерористичній операції на сході країни, вручивши їм державні нагороди.

Глава держави відзначив високий професіоналізм українських «блакитних касок», які докладають неймовірних зусиль для встановлення миру в зонах конфліктів, возз’єднання ворогуючих сторін, моніторингу виконання досягнутих мирних домовленостей, беруть участь у розмінуванні територій, роззброєнні незаконних збройних формувань та реінтеграції країн до мирного життя.

«Внесок миротворців у встановлення миру ніколи не забудуть ні в Україні, ні народи тих країн, де завдяки їхній роботі було збережено тисячі життів, і країни повертаються до нормального життя, — заявив Президент. — Я на власні очі бачив, наскільки якісно виконують наші військовослужбовці поставлені завдання. В умовах, коли представники інших країн були змушені відступати, наші миротворці виконували завдання до кінця».

Зараз військові-миротворці з міжнародним миротворчим досвідом відіграють надзвичайно важливу роль у захисті України. Саме вони в перші дні агресії змогли незначною кількістю боєздатних сил стримати противника, який чисельно переважає, передає позицію Президента його прес-служба.

Адже ще якихось 15 місяців тому українці не могли навіть уявити, що ті завдання, які Україна виконувала в гарячих точках, стануть надзвичайно актуальними для неї самої. І досвід, навички й бойовий дух цих воїнів сьогодні потрібен Батьківщині.

Нині наша держава має повне право звернутися до світового товариства з проханням про миротворчу допомогу: «Україна понад 20 років допомагає всьому світові у забезпеченні миру і стабільності. Сьогодні настав час, коли Україна має право звернутися до Ради безпеки ООН, аби миротворчі підрозділи допомогли нам у встановленні миру».

Миротворча місія могла б забезпечити контроль на українсько-російському кордоні, недопущення надходження нової зброї та військової техніки. «Ми з вами маємо зробити все, щоб визволити нашу землю, дати гідну відсіч загарбникам, агресорам, терористам, всім тим, хто знущається над мирним населенням, паралізує роботу економіки в регіонах, де ведуться бойові дії, тим, хто позбавив людей нормального життя», — наголосив Петро Порошенко.

З рук Президента високі державні нагороди отримали 32 військовослужбовці, з них 20 — військові Міністерства оборони, 10 — службовці Міністерства внутрішніх справ, 2 — Служби безпеки. Загалом до нагород було представлено 41 миротворця, дев’ятеро з них нині виконують бойові завдання у зоні АТО.