У місті Кіровське Донецької області бойовики самопроголошеної «ДНР» ведуть посилену «підготовку» до зими — кілька днів триває масований обстріл з різних видів важкої зброї шахти «Комсомолець Донбасу». Така активність, схоже, пояснюється тим, що на підприємстві днями відновили видобуток палива, яке напередодні холодів майже на вагу золота. 

Після попередніх обстрілів шахта змушена була припинити вуглевидобуток ще наприкінці липня: відтоді тривали відновлювальні роботи, і 9 жовтня гірники нарешті підняли на-гора перші 300 тонн чорного золота.

І вже наступного дня почалися потужні обстріли території підприємства. «По шахті стріляють із танків, артилерії, мінометів, — свідчить директор з видобутку вугілля компанії ДТЕК Андрій Смирнов. — Влучають у ті ж самі воронки, де нікого немає, а також у добре пристріляні лінії електропередач. Стріляють по ремонтних бригадах енергетиків, тобто  роблять все, аби люди боялися їхати на роботу рятувати шахту, яка годує все місто».

Обстріли справді посилилися після того, як гірникам у неймовірно важких умовах (працювали по 12 годин на добу) вдалося виконати унікальні інженерні рішення і повернути «Комсомолець Донбасу» до життя. Тут відкачали воду з підземного горизонту і почали видобувати паливо з першої лави.

Були сподівання, що такими темпами до кінця року вдасться повністю відновити роботу і запрацюють п’ять лав. Утім, масовані обстріли перекреслили ці наміри: один із гірників загинув, ще один поранений, шахті завдано чергових пошкоджень і почалося затоплення виробок на глибині 600 — 800 метрів, звідки нещодавно завдяки надзвичайним зусиллям вдалося відкачати воду.