Нещодавно під час «круглого столу» в Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти педагоги з різних регіонів обговорили, як саме слід розвивати позашкільну освіту в межах реформування галузі.

Найболючіша проблема сучасного позашкілля — безпідставне закриття клубів дитячої творчості, оскільки їхні приміщення вже давно стали ласим шматком для сумнівних бізнесменів. Міносвіти постійно контролює збереження мережі позашкільних закладів, використання їхніх приміщень за призначенням. Утім, освітяни наголосили, що проблеми все-таки існують. Приміром у Мукачевому з 1 червня ліквідували аж три заклади: еколого-натуралістичний центр, станцію юних техніків, центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту.

«Нам потрібно вже на законодавчому рівні блокувати спроби відчуження приміщень закладів позашкільної освіти, їх перепрофілювання та реорганізації, — наголосив заступник голови Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза. — Тому це потрібно прописати окремим пунктом у новому законі «Про освіту».

Адже, за даними профільного відомства, нині кожен третій школяр відвідує цікаві гуртки, секції, творчі та спортивно-оздоровчі об’єднання тощо — загалом 1,3 мільйона учнів, які здобувають позашкільну освіту. Якщо одним розчерком пера закривати будинки творчості та дитячо-юнацькі спортивні школи (а їх 1350), наслідки стануть очевидними: без можливості самореалізуватися, нарешті відірватися від комп’ютера підростаюче покоління ризикує опинитися просто на вулиці.