Валерій СТЕПАНОВИЧ
для «Урядового кур’єра»

СПІВПРАЦЯ. Добрі сусіди завжди мають чітко визначені межі. А, може, вони й добрі саме тому, що мають добре визначені оті самі межі? Нехтування якими ще за часів Київської Русі, до речі, було великим гріхом і суворо каралося. Саме ці думки чомусь спливли під час непересічного дійства, що відбулося під  національними прапорами трьох народів у прадавньому Луцьку.

Історичний документ підписали голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин, голова Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь Олександр Боєчко та головний комендант Прикордонної варти Республіки Польща Домінік Трач.

Їхніми автографами фактично завершилася багаторічна співпраця прикордонних відомств з остаточного визначення місця стику державних кордонів наших країн. Вона розміщена, до речі, у зоні відповідальності прикордонного відділу «Грабово». І розташована на перетині лінії, що проходить серединою річки Західний Буг із лінією, яка є продовженням південної бровки каналу Мостицького.

Визначення точних координат і договірно-правове оформлення цього елементу назавжди зняло будь-які можливі трактування його місця розташування. І водночас створило відповідні умови для забезпечення належного режиму функціонування державних кордонів у цьому районі. Відтепер договірне оформлення українсько-польського кордону згідно з угодою буде завершено в повному обсязі.

Щодо кордону з Білоруссю українська сторона розраховує, що після підписання угоди, а також набрання чинності договору між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон розпочнеться процес демаркації на спільній ділянці.

Підписаною на Волині угодою передбачено у тримісячний термін із дати набрання нею чинності створити спільну українсько-білорусько-польську комісію. Та позначить точки стику кордонів на місцевості й підготує до  підписання необхідні документи. На місцевості цей пункт позначатиметься прикордонним знаком «Буг».

— Чітко визначені кордони — один із важливих елементів суверенності. Сьогодні роботу з позначення лінії українсько-польського державного кордону на місцевості ми завершили.  Водночас дали старт аналогічній роботі на українсько-білоруському кордоні. Сподіваюся, найближчим часом відбудеться обмін ратифікаційними грамотами  і розпочнеться процес демаркації держкордону, — зазначив Микола Литвин і висловив переконання, що кордон не розділить наші народи, а лише стане перешкодою протиправній діяльності.

— Для білоруських прикордонників, для всієї Білорусі це знакова подія. Бо нині ми фактично визначили останній прикордонний знак з Євросоюзом, який нам належить оформити і провести щодо цього відповідну роботу. Водночас уже  маємо і перший прикордонний знак, який розпочнемо оформлювати на кордоні з Україною, — сказав Олександр Боєчко.