Український «Євромайдан» є одним з семи кандидатів на отримання премії імені Андрія Сахарова, до списку номінантів увійшли активісти руху Мустафа Найєм, Руслана Лижичко, Тетяна Чорновол і Єлизавета Щепетильникова. У вівторок у комітеті Європарламенту пройшла презентація кандидатів. «Євромайдан» до списку претендентів вніс поляк Яцек Саріуш-Вольський і ще 52 євродепутати.

«Євромайдан» – це безпрецедентний рух, ніколи раніше люди в такому безладі не боролися за європейські цінності, заплативши найвищу ціну, в тому числі власним життям, за ті європейські цінності, які є основними цінностями Європейського Союзу»,– заявив Саріуш-Вольський.

Іншим кандидатом на отримання премії імені Сахарова став конголезький гінеколог Дені Муквеге, який лікує жертв сексуального насилля. Його називають провідним експертом у світі з лікування травм після групового згвалтування. Торік лауреатом премії Європарламенту стала 16-річна пакистанська активістка Малала, що захищає права дітей. Імя цьогорічного кандидата оголосять 16 жовтня.

Copyright © 2014 euronews