Страсбург відправив гуляти світом гучну новину: Росію більше не можуть розглядати як стратегічного партнера Євросоюзу. Доповідь щодо відносин ЄС із північним сусідом України підготував депутат Габріеліус Ландсбергіс. Документ затвердив Європарламент під час останнього зі своїх пленарних засідань.

«Європарламент підкреслює, що через дії у Криму й у східній Україні Росію більше не можна розглядати як «стратегічного партнера»; вказує, що стратегічне партнерство має базуватися на взаємній довірі й повазі до міжнародного права, заснованого на демократії, а також на державному суверенітеті й свободі вибору державою внутрішнього конституційного порядку та напрямку зовнішньої політики, територіальній цілісності держави, а також на повазі до верховенства права, прав людини та принципів міжнародної дипломатії і торгівлі», — це головні штрихи доповіді.

Пряма та опосередкована участь Росії у збройному конфлікті в Україні, незаконна анексія Криму, порушення територіальної цілісності Грузії, економічний тиск і політична дестабілізація ситуації в інших країнах-сусідах Європи — це навмисне порушення демократичних принципів, фундаментальних цінностей та міжнародного права, переконані європейські парламентарії.

Саме тому в тексті доповіді вони різко та лаконічно заявляють: «ЄС не може розглядати повернення до «справ, як завжди» і не має іншого вибору, як провести критичну переоцінку своїх відносин з Росією, яка складається з розробки у стислі терміни плану «м’якої сили», щоб протистояти агресивній політиці, яку проводить Росія, і комплексного плану щодо майбутніх відносин з цією країною і зі східними партнерами Європи».

Однак у Європарламенті не втрачають віри, навіть висловлюють переконання, що конфлікт на українському Донбасі можна врегулювати виключно політичним шляхом. Парадокс, але на противагу цьому там висловили глибоку стурбованість тим, що Росія «відкрито позиціонує себе і діє як така, що кидає виклик міжнародному демократичному співтовариству і його порядку, прагнучи перекроїти силою кордони в Європі».

«Європарламент стривожений зростаючою атмосферою ненависті, спрямованої проти опозиційних активістів, правозахисників, представників меншин та сусідніх країн і погіршенням стану у сфері прав людини й верховенства права в Росії», — передає УНІАН текст доповіді.

А ластівкою надії можна назвати думки парламентаріїв Європи, які вважають, що конструктивні та передбачувані відносини між ЄС і Росією можливі та бажані для їх взаємної вигоди, особливо з урахуванням існуючих політичних, торговельних, транспортних та енергетичних зв’язків, контактів між людьми.

У Страсбурзі навіть підкреслюють, що відносини між Росією і ЄС мають і надалі грунтуватися на повазі до міжнародного права й діалозі, завдяки чому ЄС буде готовий відновити співпрацю з владою в Москві щодо низки конкретних питань, які становлять спільний континентальний інтерес. 

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра»