У рамках чергових телефонних консультацій із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Президент Петро Порошенко вкотре обговорив розвиток ситуації на Донбасі. Цього разу йшлося про значне нарощення військової присутності та важкого озброєння, яке надходить з боку російського кордону. Глава Української держави зазначив, що останні події засвідчили фактичну відмову від виконання Мінських домовленостей представниками так званих ЛНР і ДНР, а також відсутність прогресу у виконанні цих домовленостей самою Росією.

Ангела Меркель вважає, що Мінські домовленості мають виконуватися всіма сторонами в повному обсязі. Вона також запевнила Петра Порошенка, що ситуація в Україні стане одним із найважливіших питань під час саміту «Великої двадцятки» (зібрання відбудеться в австралійському Брісбені 15—16 листопада).

Також сторони обговорили питання енергетичної безпеки та гуманітарної допомоги для жителів Донбасу.

Того самого дня в телефонному режимі Президент привітав свого польського колегу Броніслава Коморовського із 96-ю річницею Незалежності Республіки. «Ми щиро радіємо успіхам наших сусідів, які завдяки національній єдності та наполегливій праці змогли подолати складний шлях трансформацій і перетворити Польщу на сучасну демократичну європейську державу», — передає слова глави держави його прес-служба.

Президент Польщі подякував Петру Порошенку за теплі привітання та наголосив, що державна незалежність є великою цінністю як для Польщі, так і для України.

Броніслав Коморовський вів мову про підтримку та солідарність з Україною через загрози, спричинені переміщенням військових та важкого озброєння на територію Донбасу з боку російського кордону. Глави держав домовилися продовжити діалог під час заходів з нагоди відзначення 25-ї річниці Оксамитової революції та зустрічі президентів Вишеградської четвірки та Німеччини у Братиславі 16 листопада. Окремо колеги обговорили етапи підготовки державного візиту Президента України до Республіки Польща, запланованого наприкінці поточного року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»