У Брюсселі триває ювілейний саміт «Східного партнерства» з нагоди 10-ї річниці заснування цієї зовнішньополітичної ініціативи Євросоюзу. Учора під головуванням високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні відбулася щорічна зустріч міністрів закордонних справ країн «Східного партнерства» й керівників зовнішньополітичних відомств 28 країн ЄС. Міністри підбили підсумки досягнень останнього саміту в листопаді 2017 року. Україну на міністерській зустрічі представляв глава вітчизняного МЗС Павло Клімкін.

Президент Петро Порошенко прибув до Брюсселя учора увечері. Він провів переговори з президентом Європейської ради Дональдом Туском і взяв участь в урочистій вечері від його імені.

Конференція високого рівня глав держав та урядів, на яку запрошено європейських міністрів закордонних справ, представників громадськості та бізнесу під головуванням очільника Єврокомісії Жана-Клода Юнкера розпочинається сьогодні вранці й триватиме до обіду. Петро Порошенко виступатиме під час обговорення теми «Десятиріччя «Східного партнерства»: досягнення й виклики на шляху представлення конкретних результатів громадянам».

Рівень, на якому країни-члени «Східного партнерства» вирішили представити себе на ювілейному саміті, чітко показує їхні амбіції і ставлення до євроінтеграції. Як відомо, Грузія, Молдова й Україна — трійка лідерів ініціативи, своєрідна історія успіху «Східного партнерства». Тож на саміт, окрім Президента Петра Порошенка, прибули глави урядів Грузії та Молдови Мамука Бахтадзе та Павел Філіп. А Білорусь, Вірменію та Азербайджан представляли міністри закордонних справ: Володимир Макей, Зограб Мнацаканян та Ельмар Мамедьяров.