РЕАКЦІЯ

 Відповідальним посадовцям дано тиждень на виконання урядових рішень щодо реформування системи адмінпослуг

За невиконання завдань, визначених дорученнями Президента та рішеннями уряду, Кабінет Міністрів підготує пропозиції главі держави щодо винесення догани тим заступникам міністрів та керівникам інших центральних органів виконавчої влади, які безпосередньо відповідають за реформування системи надання адміністративних послуг.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи результати обговорення на урядовому засіданні результатів проведення реформи системи адмінпослуг. Він повідомив, що керівникам центральних органів виконавчої влади дано тиждень на безумовне виконання вимог постанов Кабінету Міністрів щодо цього питання.

Зокрема, міністерства та відомства повинні внести на розгляд уряду проекти актів про затвердження переліків платних адміністративних послуг, що надаються ними та підпорядкованими їм підприємствами, установами і організаціями відповідно до урядової постанови від 05.01.2011 р. N 33. Подібні переліки мали бути подані Кабінету Міністрів до 20 лютого. Андрій Клюєв заявив, що вчасно такі пропозиції внесли тільки Мінекономіки, Мінфін, Держспоживстандарт та Держекспортконтроль. "Інші центральні органи виконавчої влади рішення уряду не виконали", - цитує слова урядовця його прес-служба.

Центральні органи виконавчої влади також повинні у тижневий термін забезпечити зарахування коштів, що находять як плата за надання цими підприємствами та установами адміністративних послуг, до спеціального фонду державного бюджету. Андрій Клюєв нагадав, що міністерствам та відомствам доручалось до 1 березня забезпечити відкриття казначейських рахунків підприємствам, які відповідно до закону мають право надавати платні адмінпослуги.

Він повідомив, що із 40 відкритих рахунків лише 11 мають обороти коштів, та й ті незначні: "З аналізу їх фактичного використання ми робимо висновок, що рахунки відкрили не для наведення ладу, а для імітації виконання рішення уряду". За словами Андрія Клюєва, державні підприємства досі продовжують користуватися рахунками, відкритими в банківських установах. Окрім того, державні підприємства, небюджетні установи та організації мають бути позбавлені повноважень з надання платних адмінпослуг, крім випадків, коли це передбачено законами.