АНТИБЮРОКРАТІЯ. У Донецьку на базі регіонального центру з надання адміністративних послуг «Відкрита влада» запрацював спеціалізований вузол з видачі закордонних паспортів. Затятим бюрократам, яких хлібом не годуй, а дай тільки можливість створити тяганину і вишикувати відвідувачів у довжелезну чергу, тут загрожує безробіття, адже оформлення документів для виїзду за кордон відбувається в комфортних умовах і без зайвих зволікань. Причому представництво державної міграційної служби на базі регіонального центру адміністративних послуг створено в Україні вперше.

До центру «Відкрита влада», що розпочав роботу в шахтарській столиці майже рік тому, вже звернулися приблизно 30 тисяч відвідувачів, більш як 20 тисяч заявників отримали тут дозволи та адміністративні документи у встановлені терміни. Нині ж у цьому закладі створили всі умови ще й для ефективної роботи вузла місцевого рівня державної інформаційної системи реєстрації фізичних осіб та їхнього документування. Для спеціалістів державної міграційної служби попередньо обладнали два автоматизованих робочих місця, які дають змогу якісно вести прийом та оформлення відповідних документів.

Для отримання закордонних паспортів сюди можуть звертатися жителі не тільки Донецька, а й всієї області. Охочі оформити документи для виїзду за кордон надають копію громадянського паспорта та ідентифікаційний код, а також оплачують держмито, передбачене законодавством. Загальна сума платежів за послуги у строк до 30 календарних днів становить 337 гривень, а якщо документ потрібно оформити терміново — до 10 робочих днів, то в цьому разі сума платежів збільшується вдвічі.