БЕЗПЕКА. Хоча вплив підприємств залізничного транспорту на довкілля досить незначний (від загальних обсягів на нього припадає тільки 0,24% викидів забруднюючих речовин в атмосферу), у галузі проводять системну роботу із запобігання негативному впливу технологічних  процесів на довкілля. Скажімо, завдяки проведеним у 2012 році заходам залізниці України на 16% зменшили викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Загалом же упродовж останніх п’яти років загальний обсяг викидів зменшено на 15—20%.

Відповідно до вимог вітчизняного законодавства підприємства галузі  щорічно здійснюють комплекс заходів, які мінімізують шкідливий вплив на довкілля. Йдеться про ліквідацію місць самовільного складування місцевим населенням у смугах неподалік залізниць відходів, встановлення  сучасних сміттєспалювальних установок та установок з регенерації масел і електролітів, створення та впорядковування майданчиків і приміщень для зберігання відходів, впровадження технологій з використання вторинних ресурсів. Для спалювання та переробки відходів на залізницях експлуатується 7 спеціальних установок.

 За кошти підприємств галузі ліквідовано накопичувачі нафтовідходів промивально-пропарювальної станції Одеса-Сортувальна на Одеській залізниці, побудовано установку з утилізації нафтошламів у вагонному депо «Дрогобич» Львівської залізниці, а на Південній залізниці — дві пересувні сміттєспалювальні установки та стаціонарний сміттєпереробний комплекс потужністю 1000 кг/год. на станції Люботин.

Окрім того, торік залізниці України на 18% зменшили використання свіжої води та на 7,5% — скидання використаних вод у водойми. Заходи з раціонального використання природних ресурсів, зокрема води, тривають і нині.  Використання  та охорону водних ресурсів на залізницях забезпечують 46 водосховищ та 825 артезіанських свердловин, 53 каналізаційні очисні споруди потужністю 12,47 млн куб. м на рік та 101 споруда попередньої очистки стічних вод. Підприємства галузі будують та модернізують системи очищення стічних вод, оборотного водопостачання, здійснюють заходи з охорони земель, надр, рослинного та тваринного світу. І хоча на залізниці припадає тільки 0,04% використання земель, лише 0,27% забору свіжої води та 0,066%  усіх скидів зворотних вод,  підприємства галузі прагнуть дотримуватися вимоги Закону «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011—2015 роки.