Інформаційні технології, які впроваджують нині на багатьох підприємствах, в організаціях та різних органах влади, важливі для  розвитку суспільства. Оскільки досі розбудова інформаційного суспільства була досить фрагментарною та ситуативною і більше залежала від ринкової кон’юнктури і громадських ініціатив, ніж від рішень і діяльності державної та місцевої влади, в Черкасах вирішили об’єднати зусилля самих ІТ-шників та влади. Вивчивши ситуацію, очільники області, міста, фіскальної служби та керівник громадської спілки «Черкаси ІТкластер» підписали меморандум, реалізація якого дасть змогу розв’язати чимало проблем на шляху розвитку сфери інформаційних технологій.

Її фахівці неодноразово нарікали зокрема на брак професійних кадрів і труднощі з податківцями. Нині ж питання вирішують. Як розповіли працівники профільного факультету Черкаського державного технологічного університету, є домовленість про направлення на стажування до найбільших ІТ-компаній студентів цього закладу для набуття практичних навичок. Також за погодженням із МОН коригуватимуть шкільні програми. Загалом розвиток ІТ-сфери визначено одним із пріоритетних напрямів у розвитку області.

З фіскальними органами ІТ-шники також налагодили діалог. Керівник Головного управління Державної фіскальної служби області Володимир Коломієць обіцяє забезпечити якісне обслуговування ІТ-бізнесу та жорстко контролювати тих його представників, які не хочуть працювати в законодавчому полі на рівних правах із рештою. Водночас Черкаський міський голова ІТ-бізнес називає нині найвигіднішим для міста.

— Це чисте інвестування в економіку Черкас, — пояснює Сергій Одарич. — Крім електроенергії  в малих кількостях, інших витрат він не потребує. У цьому бізнесі задіяні дуже розумні люди, які працюватимуть на розвиток міста.

За підписаним меморандумом, в області створюватимуть усі умови для підтримки розвитку ІТ-бізнесу. Зокрема тут реалізуватимуть проекти щодо електронізації надання адміністративних послуг.

Голова громадської спілки «Черкаси ІТкластер» Микола Кудрявцев схвалює перший крок до ефективної співпраці. За його словами, критеріями її успішності буде те, що наша талановита молодь не виїжджатиме кудись на навчання та роботу, а залишатиметься в Черкасах. Тобто тут зможе здобути і якісну освіту, і практику, а згодом — отримати хорошу роботу. Він сподівається, що потужні ІТ-компанії з часом відкриватимуть свої представництва на Черкащині.