ТЕХНОЛОГІЇ. Японія зацікавлена у продовженні співпраці за схемою зелених інвестицій. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з Надзвичайним та Повноважним послом Японії в Україні Тоічі Саката.

«Україна всі передплати завершила відповідно до договору, і ми розраховуємо на розуміння і будемо вдячні уряду Японії за можливість і готовність продовжити співпрацю шляхом внесення змін у базовий договір», — сказав Микола Азаров.

Він нагадав, що чотири роки тому Україна та Японія підписали договір із продажу одиниць (частин) установленої кількості, і стали одними з перших держав у світі, які розпочали співпрацю у цій сфері. «На момент підписання двостороннього договору у світовій практиці не було досвіду впровадження зовнішніх економічних механізмів Кіотського протоколу», — відзначив глава українського уряду.

Микола Азаров також запевнив японську сторону у виконанні Україною спільного плану дій щодо реалізації проектів зелених інвестицій, який підписано сторонами  21 березня 2013 року. Він повідомив, що на сьогодні в Україні реалізують 392 проекти з енергозбереження в закладах соціальної сфери і 6 великомасштабних проектів.

За словами Прем’єра, ці проекти мають велике соціальне значення для українців, оскільки відбувається реальна економія енергоресурсів, які необхідні для обігріву закладів охорони здоров’я та освіти, що особливо важливо в умовах дорогого імпортного газу. Посол Японії Тоічі Саката подякував Миколі Азарову, міністру екології та природних ресурсів Олегу Проскурякову та голові Державного агентства екологічних інвестицій Владиславу Якубовському за досягнення результату в цьому напрямку співпраці, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він зазначив, що за результатами цієї співпраці пильно стежить не тільки уряд Японії, а також представники бізнес-кіл Японії: «Можна стверджувати, що успішна реалізація проектів зелених інвестицій буде великим стимулом для подальшого розвитку обопільних взаємовідносин і в галузі економіки, і в галузі зовнішньої торгівлі».

Тоічі Саката також висловив впевненість, що співпраця між Японією і Україною у галузі зелених інвестицій не лише зробить великий внесок у поліпшення соціальної інфраструктури України і добробуту українських громадян, а й стане величезним стимулом до приходу японських передових технологій у сфери енергозбереження та екології. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»