РЕТРОСПЕКТИВА

У міському краєзнавчому музеї відкрита фотовиставка «Світ жінки Поділля»

Помітно, що відвідувачі ретельно вдивляються у старі фотографії. І це не дивно: на виставці представлено майже сто знімків з колекції музею, обласного архіву, педагогічного університету, з приватних та родинних збірок, фотографії сучасних майстрів. Проект здійснюється під патронатом благодійного фонду «Батьківська земля». Автор ідеї та один з організаторів фотовиставки    фотохудожник і колекціонер Леонід Дідур — зазначив, що його у портретних знімках найбільше цікавить, який внутрішній світ має людина.

А вона теж гарна. Фото автора

Принагідно зауважимо, що на Поділлі широкого розповсюдження фотографія набула у другій половині ХIХ століття. У салонах Вінниці і невеликих подільських містечок працювали майстри, роботи яких відзначалися високою професійністю. На більшості знімків представлено шляхетні образи жінок, імена яких не відомі. Проте є й знані: наприклад,  меценатка, княгиня Марія Щербатова, панянки родини Кульматицьких, доньки першого вінницького архітектора Григорія Артинова. За дещо інших життєвих ситуацій показують жінку фотографії радянської доби. Вона —трудівниця й активна учасниця суспільних процесів:  працює у бригаді на полі або за верстатом, співає в хорі або учасниця святкових демонстрацій. Водночас  родинні фото цього часу зворушливі та відображають тодішню моду. Звідусіль цікаві знімки сучасних майстрів. А всі представлені на виставці фотографії мов дзеркало жіночої краси.

Вінничанка з дитиною — початок ХХ століття

Власне, у рамках виставки музей також представив  зі своїх фондів побутові речі від давніх часів до сьогодення. Зокрема, багату колекцію  ювелірних  прикрас періоду сарматів, ужиткових речей, жіночої білизни тощо.  Секрет інтересу відвідувачів пояснила директор музею Катерина Висоцька: «В усі часи жінка намагалася бути чуйною, лагідною, коханою,  але разом з тим вона завжди дбала про свою зовнішність».