Віднині прийдешні холоди для наших військових не такі вже й страшні. Принаймні в цьому запевняють працівники Здолбунівського вагонного депо на Рівненщині, які вже виготовили першу партію універсальних «буржуйок» для АТО. 

— У нас вдосталь основного матеріалу для створення таких переносних пічок — це резервуари зі списаних вагонів, — розповідає керівник підприємства Йосип Гаврищак. — Як зробити її компактною та практичною у використанні, думали цілим колективом. І таки придумали: наша «буржуйка» може працювати і на дровах, і на рідкому паливі. Бо часто нашим хлопцям ніде взяти дров: дощ, бруд, холод. А солярка чи масло в них є. До того ж солдати часто переміщуються з одного місця в інше, а стара військова «буржуйка» громіздка й важка. Тому ми попрацювали над тим, щоб наш винахід легко переміщувався, і продумали ще такий «бонус»: зверху можна поставити та нагріти чайник.

А на додаток рівненські «буржуйки» грітимуть ще й солдатські серця. Адже виготовлені з надзвичайно позитивною енергетикою, яку просто-таки випромінюють залізничники. За тиждень, у позаробочий час, вони змайстрували 11 таких пічок. Але готові працювати у вихідні над новими партіями. До слова, вага «ноу-хау» — близько 20 кілограмів, чавунна ж «буржуйка» старого зразка важить щонайменше 80.