Пам’ятна монета «500-річчя битви під Оршею» з’явилася в обігу днями. Її виготовлення ініціювала Рівненська облдержадміністрація з нагоди 500-річчя перемоги тридцятитисячного війська під проводом князя Костянтина Острозького над вісімдесятитисячною армією московитів, яке відзначаємо цього року.

— Для нас було важливо, щоб монета з’явилася саме зараз, щоб наша славна історія перекинула в такий спосіб місток у непросту сучасність. Бо та битва на ціле століття зупинила московську агресію в Європу, — каже голова облдержадміністрації Сергій Рибачок.

На аверсі розміщено малий Державний герб України, у центрі — композиція з чотирьох мечів, що символізує військову співдружність чотирьох народів: польського, литовського, білоруського, українського (саме їх представники увійшли до складу війська князя Острозького). Місце перетину мечів увінчує стилізований вінок із дубового листя — символ військової слави і звитяги. На реверсі — символічна композиція битви, в основі якої стилізовані фрагменти полотна «Битва під Оршею», створеного невідомим її учасником, праворуч зображено князя Костянтина Острозького.

Монета виготовлена з нейзильберу  і важить майже 17 грамів. Її номінал — 5 гривень, але в управлінні НБУ ціна реалізації — 25 гривень. Загальний тираж — 30 тисяч.