Сподіваюся, правоохоронна система і суддівство зроблять усе, щоб кошти, вкрадені в народу України, було повернуто до бюджету. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив сподівання у десятихвилинному зверненні до українців, що це «джерело» буде використано на грошове забезпечення, модернізацію армії і підвищення соціальних стандартів.

Він нагадав, що цього року уряд збільшив фінансування сектору національної безпеки і оборони на 16 мільярдів гривень — до 113 мільярдів. Арсеній Яценюк наголосив на необхідності продовжувати політику збільшення грошового забезпечення для української армії, Національної гвардії, прикордонників, одне слово — всіх причетних до охорони безпеки і миру в країні.

До речі, конфіскація активів колишнього режиму, що передбачено Законом «Про Державний бюджет на 2016 рік», стане одним із джерел подальшого збільшення грошового забезпечення вояків. У цьому розрізі Прем’єр наголосив: «Уряд не має права конфісковувати, виносити вироки чи будь-кого притягувати до кримінальної відповідальності. Та в уряду є право після проведення фінансового розслідування накласти арешт на ті чи ті активи».

Він нагадав, що торік Кабмін скористався цим правом, і тепер 1,5 мільярда доларів активів режиму Януковича під арештом. Проблема в тім, що дотепер немає ані вироку суду, ані, відповідно, конфіскації цих активів на користь державного бюджету України. «Вже протягом півтора року вироку суду немає», — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Продовжуючи тему, Арсеній Яценюк розповів про розмову під час зустрічі з керівництвом Генеральної прокуратури, Національного антикорупційного бюро та представників правоохоронної системи. Він сподівається, що ця зустріч дала плоди, і українська правоохоронна система та суддівство зроблять усе для повернення вкрадених попередньою владою сум до кошторису.

Прем’єр також поінформував громадськість про своє доручення Міністерству фінансів, Міністерству внутрішніх справ та іншим профільним відомствам розглянути питання збільшення грошового забезпечення для прикордонників та інших військових підрозділів, які перебувають у зоні АТО, зокрема військово?службовців Спеціальної служби на транспорті, Управління державної охорони, Служби безпеки.

Він деталізував статті витрат на сектор національної безпеки і оборони. Зокрема у Збройних силах стрілець раніше отримував 2341 гривню, а тепер матиме 7000 гривень. Командир взводу раніше отримував 3801 гривню, нині — 9000 гривень. Для командира роти виплати збільшилися з 5096 до 11000 гривень, а для командира батальйону — з 5664 до 13000 гривень. Для командира бригади — з 6501 до 16000 гривень.

«Аналогічну схему і аналогічні обсяги грошового утримання, які отримують українські військовослужбовці, застосовуватимуть для Національної гвардії України», — додав Арсеній Яценюк.

Він назвав головною метою підвищення грошового утримання, створення професійної армії, яка повинна відповідати найвищим стандартам НАТО, вміти воювати і мати нову техніку.

Говорив Прем’єр і про значне збільшення кількості професійних контрактників завдяки підвищенню їхнього грошового утримання. «У середньому до 200 контрактників щодня ми отримуємо до лав Збройних сил.

Вже зараз кількість контрактної професійної армії в Україні становить близько 140 тисяч громадян. Аналогічний підхід у Національній гвардії», —резюмував глава уряду.