Голова Сумської
облдержадміністрації
Юрій ЧМИР
Ь

МЕТА

Протягом наступних п’яти років область має ввійти до п’ятірки лідерів
загальнодержавного рейтингу

Про нинішній день Слобожанського краю, перспективи розвитку соціально-економічної сфери області кореспонденту «Урядового кур’єра» розповідає голова Сумської облдержадміністрації Юрій ЧМИРЬ.

— Юрію Павловичу, нещодавно ви проголосили амбітну формулу майбутнього успіху області: 5 на 5. Тобто протягом 5 наступних років Сумщина має ввійти до п’ятірки кращих областей України. Що саме стане фундаментом чи опорою для втілення задуму? Іншими словами, які складові плануєте задіяти найперше?

— Для цього маємо все необхідне. Область уже сьогодні за деякими показниками посідає передові позиції в державі – зростають обсяги промислового виробництва, а за динамікою залучення прямих іноземних інвестицій очолюємо загальнодержавний рейтинг.

Кожна область унікальна і має свої сильні сторони. Основою розвитку для Сумщини є сільське господарство та промисловість, на які опираємося сьогодні та робитимемо акцент у майбутньому. Крім того, важливим чинником стрімкого розвитку є залучення іноземного капіталу, що дасть змогу налагодити виробництво, створити нові робочі місця та збільшити відрахування до бюджету.

Позитивні зрушення пов’язані з реалізацією Стратегії соціально-економічного розвитку «Нова Сумщина-2015». Вона передбачає зняття обмежень задля стрімкого зростання. Отже, протягом наступних років модернізуємо та реконструюємо промислові потужності, запровадимо інноваційні науково-технічні розробки, зокрема в галузі виробництва будівельних матеріалів, налагодимо виробництво з виготовлення медичної техніки та лікарських засобів.

У планах — об’єднання регіональних підприємств у кластери, створення індустріальних парків. Першим таким ноу-хау буде  індустріальний парк «Свема» у Шостці. Нещодавно уряд схвалив Концепцію державної програми розвитку цієї перспективної структури.

Фундаментом розбудови є підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу — відродження цукрової галузі, створення оптового ринку сільськогосподарської продукції, будівництво елеваторів та сучасних тваринницьких комплексів.

Водночас залучатимемо інвестиції в розвиток інфраструктури сільських територій, робитимемо доступними і якісними соціальні та комунальні послуги, розвиватимемо мережу закладів охорони здоров’я, освіти, культури та мистецтва.

Перший індустріальний парк буде у Шостці. Фото з сайту zn.ua

— Сумщина має низку цільових комплексних програм, серед яких немає другорядних. Як вони виконуються?

— Наразі діють понад 50 обласних цільових програм, що охоплюють основні галузі та сфери життя краю, 17 із них реалізуються на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів. Вони є невід’ємною частиною стратегічного розвитку Сумщини та спрямовані на покращення життя людей.

Сьогодні маємо конкретні результати у різних галузях. Прикладом успішної реалізації програмних завдань у сфері охорони здоров’я є відкриття обласних діагностичних центрів у Сумах та Шостці. З метою модернізації медичної галузі області, підвищення якості надання спеціалізованої допомоги населенню в 2010 році обласний центр акушерства, гінекології та репродуктології реорганізовано в обласний перинатальний центр. Добудовуємо Охтирську центральну районну лікарню, виділено кошти на зведення пологового будинку в Конотопі. Триває будівництво стаціонарних корпусів обласного комунального закладу «Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер».

У рамках Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2015 року активно будуємо і реконструюємо молочні комплекси, доїльні зали, свинокомплекси, птахофабрики. Прикладом успішної роботи є відкриття в березні 2011 року в  ТОВ «Вітчизна» Конотопського району молочного комплексу на 1200 корів з доїльною установкою «Паралель» для одночасного доїння 40 корів. Відновлено роботу цукрових заводів у Жовтневому Білопільського та Угроїдах  Краснопільського районів.

Запроваджуються інноваційні форми і методи роботи з молоддю, викладені в обласній ком?плексній програмі «Молодь Сумщини на 2011—2015 роки».

Цьогоріч ми вперше в Україні запровадили Програму «Дитячі меблі Сумщини», яка має на меті до 2015 року забезпечити дитячі медичні та дошкільні навчальні заклади області сучасними та якісними меблями власного виробництва.

— Бренд «Зроблено на Сумщині» стає такою собі родзинкою Слобожанського краю. Які саме товари місцевих виробників здатні сьогодні конкурувати не тільки на всеукраїнському, а й європейському ринках? Чи маємо виробництва, які поки що залишаються у пасиві і їх необхідно «виводити в люди»?

— Хай це не видасться такою собі бравадою, але вся сумська продукція високоякісна і має експортний потенціал. Обласна влада ініціювала  маркування знаком «Зроблено на Сумщині», який має стати регіональним брендом якісних товарів і послуг. Цю ідею підтримали місцеві  товаровиробники і нині втілюють її в життя.

Сьогодні область має всі умови для виробництва конкуренто?спроможної на світовому рівні продукції, оскільки є краєм з екологічно сприятливими природними умовами, використовує для виробництва натуральну сировину, виготовляє продукцію за державними стандартами, а якість товарів підтверджена відповідними сертифікатами.

Для популяризації місцевої продукції під брендом «Зроблено на Сумщині», «Купуй сумське!» та «Сумське — найкраще!» цього року проведено конкурс «100 кращих товарів Сумщини», ІІІ Міжрегіональний Миропільський ярмарок, VIII Міжнародну універсальну виставку «Слобожанський міст-2011», спеціалізовану агропромислову виставку-ярмарок «Агро-Сумщина-2011».

Визнання на зовнішніх та внутрішньому ринках та перемоги у національних і міжнародних конкурсах якості здобули торговельні марки «Корона» (шоколад, кондитерські вироби), «Шостка», «Добряна» (молочні вироби), «Олівія» (олія, майонез), «Горобина» (лікеро-горілчана продукція) та інші. У сфері непродовольчих товарів варто відзначити унікальні вироби Сумського фарфорового заводу, що не мають аналогів в Україні.

На високу оцінку заслуговує виробництво м’ясних і ковбасних, кондитерських виробів, борошна, круп, макаронів, безалкогольних напоїв, рибної продукції тощо. Потужний потенціал мають також підприємства з виготовлення одягу, взуття, тканин, меблів, посуду, фармацевтичних препаратів. Утім,  у них, як і загалом на Сумщині, все тільки починається.

— Нещодавно ви зголосилися  очолити обласну футбольну федерацію. Знаючи вас як людину, яка займалася і займається легкою атлетикою, чому саме віддали перевагу цьому виду спорту?

— Це було  випадковістю, яка, як потім з’ясувалося, стала переконливою закономірністю. Коли мені запропонували очолити федерацію,  я з радістю погодився, бо ця посада є виборною. А для мене визначальним є довіра людей. Тому сьогодні працюю в федерації і разом з фахівцями докладаємо максимум зусиль, аби вивести цей вид спорту на якісно новий рівень. Підготували програму розвитку, в якій належне місце відведене як професійному, так і любительському футболу.

Нам вдалося відродити професійний футбольний клуб «Суми». Наразі колектив виступає у чемпіонаті України серед команд ІІ ліги. Перед гравцями та тренерським штабом стоїть завдання — підвищення у класі та вихід  до І ліги.

Сьогодні думаємо про якісну підготовку молодих футболістів, які у майбутньому зможуть підсилити склад будь-якої команди. Наразі триває реконструкція футбольного поля спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Зміна».

Поставили амбітну мету — створити на Сумщині якісну матеріально-технічну базу для підготовки молодих футболістів, аби вони могли на рівних конкурувати з вихованцями донецького «Шахтаря», київського «Динамо», харківського «Металіста». Невдовзі  майже тисяча дітлахів матиме чудові можливості для професійних тренувань та ігор. Адже наш край дав таких майстрів шкіряного м’яча, як Олег Гусєв, Михайло Фоменко та інших, які принесли славу вітчизняному футболу. Впевнений, що і серед сьогоднішніх сумських хлопчаків підростають майбутні спортивні зірки.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Юрій ЧМИРЬ. Народився 7 квітня 1972 р. в м. Макіївка Донецької області. Освіта вища — закінчив Донецький державний технічний університет, кваліфікація – інженер-механік.

Працював менеджером торговельно-промислового підприємства «Донагробуд», фінансовим директором ЗАТ  «Росмен», першим заступником  голови правління, головою правління ВАТ «АК «Свема», м. Шостка. Депутат Сумської обласної ради. Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.