ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС

Народні депутати обіцяють розглянути всі зауваження до проекту Податкового кодексу і ухвалити сам документ у четвер

Вранці з кожним кроком після повороту на вулицю Садову, де розташована наша редакція, доводилося нервово підкручувати звук музики у навушниках. Спершу було незрозуміло, звідки лунає какофонія автомобільних клаксонів. Лише коли пройшли модернову будівлю комісій Верховної Ради, картина почала потроху прояснюватися.
 
Замовний характер акції виключається
 
Повз Кабінет Міністрів до парламентського купола і до найближчого кварталу з колом по Інститутській проїжджали нерівні колони таксомоторів. Саме те, що лунало у них з-під капотів, завадило дослухати альбом улюбленого гурту. Виявилося, це був заспів всеукраїнської акції протесту підприємців проти прийняття Верховною Радою Податкового кодексу.
 
А з гори, де сходи ведуть до стилізованого водограю у Маріїнському парку, все це видовище споглядали безліч міліціонерів. Власне, про те, що акція очікується серйозна, можна було судити з кількості автотранспорту, яким їх доправили до владного столичного перехрестя - автобусів нарахували сім штук. А трохи далі, біля верхнього входу до стадіону "Динамо" під гіллям напівоголених дерев, примостилося непримітне авто із сірою будкою, дуже схоже на автозак.
 
Відверто кажучи, такого масового прояву людських емоцій під стінами владних будівель і нашої редакції не було давно, хоча до різноманітних акцій нам не звикати. Від Садової через Шовковичну і до Липської майоріли строкаті прапори громадських організацій, за якими можна було вивчати географію України. Кількість учасників, за даними міліції та організаторів, коливалася в межах 7 - 30 тисяч. Люди постійно підходили, змінювали одне одного, тож істина, як завжди, знаходиться десь посередині.
 
Гасла і транспаранти відбивали суть вимог: "Ні податковому терору", "Не позбавляйте нас роботи" і таке інше. Подібне єднання представників Сходу і Заходу, Півдня і Півночі разом із Центром було тут чи не востаннє під час президентських виборів у середині десятиліття. До слова, народний депутат, керівник робочої групи з Національних проектів Комітету з економічних реформ при Президентові України Владислав Каськів вважає, що вчорашня акція підприємців не була замовною, бо люди вийшли відстоювати не владні чи партійні, а власні інтереси.
 
Проштовхатися у натовпі від підворіття редакції до Верховної Ради (а це якихось кількадесят метрів) виявилося завданням непростим. З одного боку тиснув натовп - люди стояли на кожному п'ятачку і сиділи на парканах, блимаючи спалахами фотоапаратів і мобільних телефонів. З іншого - вільне пересування обмежували бійці міліції, подвійний кордон яких щільно оточив вулицю Грушевського. А у парку, травлячи один одному анекдоти, очікував міліцейський спецпідрозділ у чорній уніформі, тримаючи напоготові гумові палиці й захисні шоломи.
 
- Мабуть, будемо закриватися, - впритул ділиться думками столичний виробник меблів Сергій Ільєнко, - бо оборот фірми не даватиме змоги утримувати невеличкий штат і водночас зберегти виробництво.
 
Деякі народні депутати пробували виходити в народ. Але тільки-но вони наближалися до металевих заслонів, свист, улюлюкання, лункі удари палицями по відрах і передзвін дріб'язку у пластикових пляшках заглушали все довкола. У звуковій мішанині тонув навіть власний голос, а аргументи нардепів захлиналися, не встигнувши злетіти з вуст. Саму ж дбайливо огороджену площу перед парламентом мітингувальники раз по раз вкривали серпантином з туалетного паперу і солоних помідорів.
 
Новини виходять із курилки
 
Тим часом у залі Верховної Ради тривав розгляд поправок до проекту Кодексу. І хоча на початку засідання зареєструвалося понад 400 депутатів, багато місць залишалися підозріло порожніми. Майже у повному складі були присутні депутати від коаліції, а от сектори опозиції щільністю не вражали. Було пожвавлення в урядовій ложі: поряд з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим у якісь документи вчитувалися кілька міністрів. А от у ложі преси - штиль. Кілька десятків кореспондентів із нейтральними виразами облич спостерігали за дійством. Вочевидь, настроювалися висидіти до пізнього вечора і не заснути, бо якось мляво йшло обговорення - ні бійок, ні блокування, хіба що незвично небагатослівний спікер парламенту привертав увагу.
 
Хоча дещо таки спричинило "резонанс". Опозиційні депутати занесли до сесійної зали з півсотні повітряних кульок різного кольору, зв'язали їх між собою, причепили малюнок із зображенням дулі і запустили цей аеростат - кульки зручно розташувалися під стелею. Побачивши такий перформанс, головуючий запропонував ухвалити рішення про відрахування із платні депутатів-витівників відшкодування працівникам ВР витрат на знищення кульок. В десятикратному розмірі. За відповідне рішення проголосувало 244 депутати.
 
А от у парламентських кулуарах політичне та медійне життя вирувало. Відеооператори та фотокореспонденти намагалися спіймати перспективні ракурси, журналісти спринтерськими забігами наздоганяли депутатів у пошуках ексклюзивних коментарів. Ті охоче спілкувалися, коментували хід засідання.
 
Проте сенсацій не було. Головна тема - ухвалять чи ні поправки до проекту Кодексу від опозиції. Наприклад, депутат від фракції Партії регіонів Василь Кисельов висловив думку, що доля опозиційних поправок залежатиме від їх розумності та доцільності, а те, що відхилено профільним комітетом, буде відхилено й у залі. А от нардеп від фракції "БЮТ-Батьківщина" (про перейменування фракції вчора оголосив Володимир Литвин) Іван Кириленко спрогнозував, що за жодну поправку від опозиції парламентарії не проголосують, особливо за ті, що стосуються спрощеної системи оподаткування.
 
Але всіх хвилювало питання чи встигнуть депутати розглянути поправки саме сьогодні. У пошуках відповіді прямуємо до "інформаційної Мекки" кулуарів - курилки, де поряд із журналістами релаксують і депутати. Зустрів знайомого колегу:
 
- Є щось новеньке?
 
- Та яке там! Хіба не бачиш, сьогодні нічого не буде?
 
Тут покурити зайшов один із депутатів:
 
- Хлопці, розслабтесь. Сьогодні просто фізично не встигнемо. Скоріше за все, продовжимо у четвер - завтра ж "день опозиції".
 
Пізніше цей прогноз журналістам озвучив і лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він зазначив, що до кінця робочого дня парламент може узгодити лише половину поправок, а для більшої продуктивності може бути прийнято рішення про продовження роботи до 24 години. Депутат також зазначив, що у середу буде час для систематизації ухвалених рішень: "У четвер, якщо все буде нормально, ми можемо до кінця робочого дня ухвалити цей документ".
 
На момент, коли верстався номер, Верховна Рада розглянула більше тисячі поправок. А вигуки "ганьба" відлунювали у прикритих редакційних вікнах. До пізнього вечора - депутати намагалися виконати "половинну" норму із розгляду поправок, а протестувальники начебто збиралися із новими силами прийти до стін парламенту цього четверга.