ВСТУПНА КАМПАНІЯ-2011

Що потрібно зробити, щоб цьогоріч стати студентом вишу

Хоч до початку прийому документів у вищих навчальних закладах залишається ще півроку, вступна кампанія в Україні вже фактично стартувала - у січні-лютому всі бажаючі можуть зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Проте цьогорічні правила вступу до вишів дещо відрізнятимуться від попередніх. Тож абітурієнтам не завадить бути пильними і знати всі нюанси, щоб улітку одержати омріяний студентський квиток. "Урядовий кур'єр" вирішив прослідкувати, які найважливіші кроки треба здійснити майбутнім вступникам, щоб не залишитися за бортом.

Крок 1. Обрати майбутню спеціальність

Ви повинні вже зараз визначитися з напрямом підготовки, за яким бажаєте надалі навчатися в університеті. Щоб зробити вибір, краще ознайомитися з правилами прийому того чи іншого ВНЗ: саме там вказано перелік конкурсних предметів, з яких потрібно буде скласти зовнішнє тестування. А також необхідна кількість балів у сертифікаті, яку треба набрати по кожному предмету.

Крок 2. До 28 лютого зареєструватися на ЗНО

Щоб скласти тестування, треба спочатку на нього зареєструватися. На відміну від попередніх років, тепер це зробити набагато простіше. Не потрібно їхати на пункт реєстрації (вони почали працювати 3 січня) та простоювати в довжелезних чергах - достатньо лише в електронному вигляді оформити заяву-реєстраційну картку. Для цього "скачайте" з офіційного веб-сайту Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) або його регіональних відділень спеціальну програму та з її допомогою сформуйте відповідний пакет документів.

Зробіть копію паспорта або свідоцтва про народження, дві фотокартки, копію документа про повну загальну середню освіту (без додатка з оцінками) - якщо шкільний атестат ви ще не отримали, доведеться надати довідку зі школи. А якщо за станом здоров'я (маєте інвалідність) потребуєте створення особливих умов під час проходження тестів - додайте висновок медичного закладу. Заяву та інші документи надішліть на адресу відповідного регіонального центру оцінювання поштою (краще цінним листом з описом вкладеного) не пізніше опівночі 28 лютого.

Нагадаємо, що тести-2011 можна скласти з дванадцяти предметів на вибір. Обов'язковою буде українська мова та література, серед інших - математика, історія України, фізика, хімія, географія, біологія, англійська, німецька, французька, іспанська мови та вперше - російська. Причому один абітурієнт загалом зможе обрати не більше п'яти дисциплін, а також складати тест лише з однієї іноземної мови.

Будьте уважними: з 1 січня 2011-го Міністерство освіти і науки, молоді та спорту здійснило перерозподіл окремих областей за регіональними центрами. Так, Запорізьку область віднесли до зони обслуговування Дніпропетровського, Полтавську - до Харківського, а Чернігівську - до Київського РЦОЯО.

Крок 3. Взяти участь у пробному тестуванні

Так звана "репетиція" тестів відбудеться навесні: 2 квітня пройдуть тести з української мови та літератури, біології, фізики та чотирьох іноземних мов; 9 квітня - з історії України, математики, хімії, географії та російської мови. Тренувальні тести можна написати лише з двох предметів, а з інших - за бажанням - замовити тестові зошити.

Відтак варто взяти участь в пробних іспитах, щоб не тільки перевірити рівень власних знань, а й підготуватися психологічно до справжніх тестів, раціональніше розподілити час написання роботи і зрештою зробити якнайменше помилок. Одначе за випробування доведеться заплатити по 84 грн. за кожен предмет.

Де відбуватиметься пробне тестування у вашому регіоні, дізнайтеся з персональної сторінки на сайті свого центру. Не забудьте паспорт або свідоцтво про народження, сплачену квитанцію та інформаційну картку (її роздрукуйте зі своєї персональної електронної сторінки). Після написання тесту кожен учасник отримає правильні відповіді завдань.

Крок 4. Скласти тести і отримати сертифікат

З 2 по 24 червня відбудеться тестування з усіх 12-ти предметів. Особливо слід звернути увагу на тести з історії України, географії та біології - відтепер тут використовуватимуться завдання, що передбачають коротку відповідь множинного вибору. Наприклад, коли із семи відповідей будуть правильними одразу три. Зразки таких завдань розміщені на сайті центру - тож поки що можна потренуватися.

Також на виконання тестів з історії України та географії виділять більше часу - замість 2-х вступники матимуть 2,5 години. За незалежне оцінювання платити не доведеться.

Щоб не "пролетіти" зі вступом, слід пам'ятати, що цьогоріч правила для абітурієнтів будуть суворішими. Про шпаргалки, як і раніше, доведеться забути, а тепер ще й про "дзвінок другу" - всі мобільні телефони доведеться залишити при вході в аудиторію. Інакше якщо вас впіймають на гарячому, одразу анулюють результат.

Крок 5. Дізнатися результат ЗНО і подати документи до вишу

1 липня приймальні комісії українських вишів відчинять свої двері. Крайній термін отримання результатів незалежного оцінювання - 5 липня, до цього ж дня освітяни обіцяють розглянути й всі апеляції абітурієнтів.

Як і раніше, заяви і документи можна буде нести до п'яти різних вишів та подавати на три спеціальності в кожному з них. Основними критеріями будуть середній бал шкільного атестата і результати тестування. Ті ж, хто відвідував підготовчі курси або перемагав в олімпіадах, отримають додаткові бали: за 1-й ступінь - 50, за 2-й - 40 і за 3-й - 30 балів, за курси - 20 балів. До речі, щоб уникнути черг, відтепер випускники зможуть подавати документи в електронному вигляді.

22 липня закінчиться прийом документів у вступників, які здаватимуть творчі конкурси, - це залежить від обраної вами спеціальності. Для всіх інших двері приймальних комісій зачиняться 31 липня.

Крок 6. Здати творчий конкурс або вступний іспит

Якщо у майбутньому мрієте стати журналістом, актором чи, скажімо, художником, доведеться пройти ще й творчий конкурс з 23-31 липня. У цей же період відбудуться вступні екзамени для тих, хто закінчив школу в 2007 році та раніше (таким абітурієнтам можна не здавати ЗНО).

Крок 7. Знайти себе у списках зарахованих

Попередні списки рекомендованих до зарахування у виші з'являться 1 серпня. 6 та 8 серпня в університетах формуватимуть другий і третій етапи списків абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на бюджет.

До 10 серпня приймальні комісії зарахують бюджетників, а до 25-го серпня - контрактників.