Україна продовжує підготовку до підписання Угоди про асоціацію та запровадження зони вільної торгівлі з ЄС, домагаючись кращих умов її імплементації. Таку позицію висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході зустрічі з представниками вітчизняного агробізнесу.

«Наприклад, умови імплементації угоди для наших аграріїв запроваджують квоту на цукор. В Угорщині, наприклад, це призвело до повного знищення цукрових заводів. Ви хочете, щоб ми зробили те саме? Ми цього не робитимемо... Доти, доки ми не модернізуємо всі свої екстрактно-олійні підприємства, ми мито на насіння соняшника не скасовуватимемо. Давайте домовлятися. Ми не змінюватимемо угоду, а умови її імплементації, тобто перехідні положення, давайте запишемо так, щоб вони для нас були вигідними», — наполягає глава уряду.

В Україні вже багато підприємств працюють за світовими стандартами. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Микола Азаров додав, що під час переговорів з ЄС уряд знав про ризики, однак на той час економіка України була на підйомі і не було штучно створених торговельних проблем із Росією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Але щойно проти нас було запроваджено такі обмеження плюс світова криза, ми почали відчувати, що ми на межі. Давайте домовлятися. По-перше, нам необхідний кредит приблизно 20 мільярдів євро, і на нормальних умовах. Я навіть не хочу чути про те, щоб позбавляти аграрний сектор тієї невеликої державної підтримки, яку ми надаємо, тому що дотації у країнах Європи, зокрема у наших найближчих сусідів поляків, набагато вищі, ніж в Україні», — зазначає Прем’єр.

При цьому він навів такий приклад: дотації на утримання великої рогатої худоби у Німеччині становлять 3 тисячі євро на рік, у Польщі — 2,5 тисячі, у Франції — понад 1 тисячу.

Представники агробізнесу, зі свого боку, заявили про підтримку рішення Президента і уряду про призупинення підготовки до підписання асоціації. Вони зауважили, що в угоді треба передбачити перехідні періоди для адаптації до європейських умов. Зокрема, аграрії висловили занепокоєння тим, що після набрання чинності технічними нормами ЄС молоко, вироблене у приватних домогосподарствах, не можна буде продавати ні в ЄС, ні на внутрішньому ринку.

Також, за даними агропідприємців, встановляться жорсткі вимоги до виробництва м’яса, зокрема птиці, вирощеної у невідповідності з директивами тримання у клітках із комфортними умовами. Аграрії зауважили, що в проекті угоди передбачено чотирирічний перехідний період, однак усі ці роки на український ринок надходитимуть товари з Європи, а продукція вітчизняного АПК доступу на тамтешні ринки не матиме. Також приватним домогосподарствам, яких в Україні 4,5 мільйона, потрібна державна підтримка для швидшої адаптації до вимог ЄС. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»