Кожен з нас, незалежно від соціального статусу чи професії, має певний досвід отримання адміністративних послуг. Наприклад, реєстрація фізичної особи, отримання громадянства, виїзд за кордон тощо. І, чого гріха таїти, не завжди все проходить швидко й без проблем. Саме тому вдосконалення цієї системи є одним з пріоритетів для державних органів влади.

Як повідомили «УК» в управлінні по взаємодії з громадськістю, за 10 місяців 2013 року Державна міграційна служба опрацювала майже дві тисячі звернень, що надійшли на урядову телефонну «гарячу лінію». Найчастіше просили посприяти у отриманні паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Найбільше таких звернень надійшло з Києва, Дніпропетровської, Львівської, Донецької, Луганської та Полтавської областей. Також є запити на допомогу у реєстрації місця проживання та отримання громадянства України.

Наприклад, житель селища Покотилівки Харківської області в 20-х числах серпня цього року подав документи (включаючи довідку з військкомату) на виготовлення закордонного паспорта до Головного управління Державної міграційної служби у Харківській області. Та через місяць йому повідомили, що необхідний документ не нададуть, адже термін дії довідки з військкомату вичерпався.

Працівники Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області детально вивчили питання та згодом повідомили: після впорядкування даних заявника щодо місця реєстрації та надання довідки з Харківського ОРВК щодо відстрочки від призову з продовженим терміном, заявник отримав паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

А житель Чернівців звернувся з проханням надати роз’яснення, чи має він право на підставі паспорта громадянина України без реєстрації постійного місця проживання (адже його виписали з постійного місця проживання за рішенням суду) отримати закордонний паспорт. Управління ДМС в Чернівецькій області надало роз’яснення, що відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, та повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин», який набрав чинності 18 жовтня 2012 року, громадяни України набули право на одержання паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів для дитини незалежно від реєстрації їх місця проживання чи перебування або відсутності такої реєстрації. Заявник отримав необхідний йому документ без перепон та у стислі терміни, за що подякував фахівцям.

Загалом за період з 4–11 листопада на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 13 975 заявників. 

0800-507-309.Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua