23 тернопільських юнаків і дівчат з власної волі упродовж 24 годин перебували в колишньому місці ув’язнення — у камерах слідчого ізолятора радянського КДБ. Свого часу тут допитували, мучили, катували українських патріотів. Двадцять років тому в цьому приміщенні відкрили історико-меморіальний музей політичних в’язнів. Місцевий осередок Спілки української молоді в Україні вирішив у цих казематах щороку організовувати меморіальну акцію під назвою «Доба».

З речей CУМівці могли взяти із собою лише спальник, килимок, молитовник і свічку. Не мали права користуватися жодними засобами зв’язку, ноутбуками, годинниками. Мета заходу, як стверджують  ініціатори,  полягає не в тому, щоб молодь пережила те, що за комуністичних часів творилося в цих камерах КДБ, а радше проявила внутрішню зосередженість, могла осмислити жертовність, велике прагнення патріотів, безкомпромісну їхню боротьбу за волю України.  

Для патріотичного виховання усі заходи прийнятні.

Традиційно акцію «Доба» присвячують Героям Крут. Нинішнього серпня минає сто літ кровопролитних боїв на горі Лисоня поблизу міста Бережани, коли Українські Січові Стрільці стали на герць з російськими царськими військами та відстояли дорогою ціною честь і добру славу українського імені. Тож нині представники СУМу також торкнулися теми самопожертви  усусів, вшанували їхню пам’ять. Звісно, згадували імена й новітніх наших Героїв, які захищають рідну землю від російського агресора та окупанта. На зустріч з учасниками заходу прийшов Павло Левків, який нещодавно повернувся із зони  проведення АТО. Відвідав їх і голова обласної державної адміністрації Степан Барна. На його думку, ця багаторічна акція насамперед має виховну мету, завдяки таким заходам молодь більше дізнається про життя героїв, які боролися за визволення України.

Отож програма «Доби» передбачала не лише зустрічі, гутірки (бесіди) на патріотичні теми, а й перегляд історичних фільмів, читання книжок. Виготовляли й вервиці для бійців АТО. І, звісно, молилися…