ВШАНУВАННЯ

Пам'ять про героїв минулого потрібна для майбутнього країни 

Прем'єр-міністр Микола Азаров узяв участь в урочистому відкритті пам'ятників двічі Героям Радянського Союзу Георгієві Береговому та Амет-Хану Султану у столичному Парку Вічної Слави.

«Ці два пам'ятники відкривають Алею героїв Великої Вітчизняної війни. Вони стоять поряд із пам'ятником тричі Герою Радянського Союзу Івану Кожедубу. Поруч з ними буде відкрито пам'ятники видатним танкістам, піхотинцям, партизанам, і до 70-річчя звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників буде створено першу чергу Алеї воїнської слави», — сказав глава уряду.

Микола Азаров підкреслив, що будівництво Алеї воїнської слави у столиці повністю завершать до початку 2015 року — напередодні 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів. 

Він додав, що необхідно виховувати дітей і молодь на прикладах героїчних співвітчизників: «Жоден із героїв не буде забутий, і на прикладі цих героїв виховуватимуться найкращі якості, які конче потрібні нам зараз: патріотизм, любов до вітчизни, готовність до самопожертви — те, чого, на жаль, останнім часом у нас дуже мало».

А органи влади на місцях Микола Азаров закликав брати приклад із Києва і створювати подібні меморіали в регіонах.

Планується, що на цій Алеї буде встановлено 14 бюстів учасників Великої Вітчизняної війни — двічі Героїв Радянського Союзу, які народилися, проживали чи поховані на території України, брали участь у звільненні нашої країни від фашистських загарбників.

А напередодні цих урочистостей Микола Азаров зустрівся з представниками громадських організацій військово-патріотичного спрямування. Там він заявив про налаштованість відновити пам'ять про всіх людей, загиблих у боротьбі за Батьківщину.

«Ми маємо відновити пам'ять про кожну людину, яка загинула, захищаючи Батьківщину. Без цього неможливо створити державу. Якщо громадяни не знають, що бувають моменти, коли необхідно захищати цю державу, жертвувати собою, то що це за держава?» — емоційно висловився Микола Азаров.

Водночас він подякував пошуківцям за те, що допомагають знайти інформацію про загиблих у війні. «Я хочу подякувати вам від імені уряду і від себе особисто за ту роботу, яку ви робите. Це надзвичайно важлива справа. Вже 70 років минуло від завершення війни, але, на превеликий жаль, у нас є ще багато зниклих безвісти», — констатував Прем'єр-міністр.

Прем’єр переконаний, що молодь слід виховувати на прикладах героїчних співвітчизників. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

А спілкуючись із журналістами, Микола Азаров назвав проголошення Львівською та Івано-Франківською міськрадами 9 травня днем жалоби за загиблими в роки Великої Вітчизняної війни незаконним, адже це суперечить Конституції України.

«Окремі органи місцевої влади всупереч чинному законодавству ухвалюють рішення, які виходять за межі їх компетенції. Хто їм дозволив встановлювати чи скасовувати загальнодержавні свята? У жодній європейській країні таке неможливо. Про яку європейську інтеграцію можна говорити там, де органи місцевої влади порушують чинну Конституцію?» — наголосив він.

Називати 9 Травня днем скорботи аморально, бо це велике свято Перемоги, тому що було поставлено хрест на людиноненависницькій ідеології, хрест на теорії домінування однієї раси над іншою, вважає Прем’єр.

На його думку, для сумування за загиблими є інший привід: «У нас є день жалоби. Це 22 червня, коли на нас звалилося таке страшне лихо. І тому цього дня ми схиляємо голови і сумуємо, а 9 Травня було, є і буде великим святом. І нікому не дозволено самостійно змінювати рішення, ухвалені на державному рівні». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»