Пам’ятаєте відому дитячу пісеньку: «Що нам дім побудувати — намалюєм й будем жити». Наївним дітям вірити в це можна, а ось дорослим слід знати, що зводити будинок на земельній ділянці, яка не відведена належним чином, без відповідного документа, що дає право виконувати будівельні роботи, без належно затвердженого проекту або з істотними порушеннями будівельних норм та правил, заборонено.

Нехтують такі забудовники також відповідною проектно-дозвільною документацією, здійснюючи, наприклад, ще й реконструкцію будинків. При цьому вони запевняють, що у власному дворі можуть робити будь-що.

У таких ситуаціях власника самобуду може зупинити хіба що оформлення документації для реєстрації права власності: незаконно збудовану нерухомість  не можна в майбутньому продати, подарувати, заповісти у спадок або закласти для придбання, наприклад, кредиту. І тут починаються справжні «ходіння по муках»:  обравши між легальною будівельною процедурою та самочинним будівництвом  останній варіант, забудовник  програє і в часі оформлення дозвільної документації, і в коштах, витрачених на нього.

Поганий приклад подає Київ

Щоб уберегти співвітчизників від таких неприємних процедур, в Україні було ухвалено Закон «Про регулювання містобудівної діяльності щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, які споруджені без дозволу на виконання будівельних робіт», за зміни до якого Верховна Рада проголосувала 13 січня 2015 року. 24 квітня 2015-го Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства затвердило Порядок прийняття в експлуатацію та проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель та споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт з 5 серпня 1992-го до 12 березня 2011 року. Документом передбачено введення в експлуатацію самобудів  без штрафних санкцій до 31 грудня 2015 року.

— Цю роботу повинні провести безоплатно підрозділи Державної архітектурно-будівельної інспекції України, — розповідає її голова Олексій Кудрявцев. — Відповідне рішення вони ухвалюють упродовж 10 днів від дня подання пакета документів, серед яких ключова відмітка в техпаспорті про технічне обстеження об’єкта (житлові будинки до 300 кв. м). Технічне обстеження таких індивідуальних житлових будинків проводить сертифікований спеціаліст із технічної інвентаризації за спрощеною процедурою, під час якої ставить відповідну відмітку в технічному паспорті. До власників (користувачів) земельної ділянки, які скористаються механізмом прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів, штрафні санкції за виконання самочинних будівельних робіт та за їх незаконну експлуатацію не застосовуватимуться. Йдеться про нескладні будівництва. Амністія не передбачає легалізацію самочинно збудованих багатоквартирних будинків та житлових комплексів.

Про це керівництво Держархбудінспекції та  її фахівці інформують громадськість регулярно: на сайті установи створено навіть спеціальний відеоролик, в якому детально розписано, як мусить діяти людина, щоб легалізувати самочинну будову.

Держархбудінспекція змоделювала також  різні ситуації та проблеми, з якими може зіткнутися самобудівець. У кожному центрі надання адміністративних послуг фахівці Держархбудінспекції  консультують щодо реалізації положень будівельної амністії. Попри все це, деякі громадяни і досі нехтують пропонованою допомогою. Особливо це стосується самобудівців Києва: на 26 серпня 2015 року амністованим правом на введення в експлуатацію незаконного будівництва скористалося лише 27 осіб. З них у столичному підрозділі Держ?архбудінспекції реєстрацію пройшла лише одна декларація.  Решту 26 повернули на доопрацювання.

— Позиція несвідомих громадян, м’яко кажучи, дивує, — веде далі Олексій Віталійович. — Якщо раніше її можна було хоча б якось виправдати складною дозвільною системою, яка існувала до 2011 року, то тепер для узаконення будівель потрібен мінімум документів: заява, два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкта в експлуатацію, засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, і копія технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження). У ланцюжку реалізації будамністії Держархбудінспекція — кінцева ланка. До нас звертаються з готовим пакетом документів, і ми оперативно реєструємо декларації про готовність об’єкта до експлуатації. 

Роль БТІ велика

На початковому етапі ключову роль відіграє БТІ. Саме воно проставляє в техпаспорті — інформаційно-довідковому документі —  затверджену місцевим архітектором відмітку про те, що будівлю розміщено згідно з будівельними нормами. Технічний паспорт на будинок (дачу) виготовляють на підставі проведеної технічної інвентаризації будинку, який містить інформацію про технічні показники будинку (його поверховість, загальну площу, законність побудови) та параметри (рік будівництва, інженерні мережі, план будівлі поповерхово, санітарно-гігієнічні нормативи та загальні відомості про систему і конструкції).

Консультації та послуги з оформлення технічних паспортів, окрім БТІ, можуть надавати фірми, які мають на це ліцензії. Деякі з них широко себе рекламують у пресі та на сайтах, запевняючи, що вони цінують час замовника, тому вимагають від нього (за доступними цінами) ще тонший пакет документів: передоплату 100% під час укладення договору, надання оригіналів правовстановлюючих документів, нотаріальну довіреність на пред’явлення інтересів замовника в БТІ. Користуватися їхніми послугами чи ні — вирішують самі замовники. Але поява на ринку серйозного конкурента БТІ  повинна значно поліпшити сервіс технічних послуг.

Архітектори не надають висновків

До речі, будівельну амністію в Україні проводять не вперше:  2011 року нею скористалися  17 тисяч самобудівців, 2012-го — близько 48 тисяч, а 2013-го — лише 26 тисяч. Минулий та нинішній роки цю картину зіпсували. І причина цього — не лише війна на сході.

— Часто органи містобудування та архітектури при місцевих радах відмовляються надавати висновки щодо відповідності розташування самочинних будівель державним будівельним нормам, — наголошує голова Держархбудінспекції України Олексій Кудрявцев. — А без таких висновків подальша процедура їх легалізації неможлива. Бездіяльність місцевої влади найбільше б’є по звичайних людях, які бажають узаконити невеликі за площею споруди. Вона фактично блокує і весь процес реалізації будівельної амністії. Ми ж свою частину роботи в межах реалізації цієї програми  виконуємо оперативно. Станом на 26 серпня Держархбудінспекція зареєструвала 1435 декларацій щодо будівельної амністії. Найкращий стан справ у цьому в Дніпропетровській, Тернопільській, Вінницькій та Кіровоградській областях. Найгірший — у Києві, Волинській, Івано-Франківській та Миколаївській областях.

Насамкінець хочеться ще раз нагадати власникам самобудів, що порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів та правил  під час будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єктів чи споруд спричиняють накладення серйозних штрафів на забудовників. А саме: від 10 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян щодо індивідуальних житлових будинків. Тож подумайте, чи варто чекати на останній день 31 грудня 2015 року, щоб уникнути неприємностей.

ПРЯМА МОВА

Олексій КУДРЯВЦЕВ,
голова Державної   архітектурно-будівельної інспекції  України:

— Незаконно збудовану нерухомість не можна в майбутньому продати, подарувати, заповісти у спадок, закласти для придбання.