Як відомо, у жовтні цього року Міндоходів почало виконувати нову функцію — контроль за сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), що раніше належало до компетенції Пенсійного фонду. У міністерстві зазначають, що зміна адміністратора пройшла вдало і платники ЄСВ активно переорієнтовуються на електронне звітування.

Водночас не варто забувати, що передбачено штрафні санкції за невчасне перерахування ЄСВ та подання звітів. На прохання «УК» заступник начальника державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Анатолій ДИМУРА роз’яснив, хто зобов’язаний платити внесок, а хто може робити це добровільно.       

Заступник начальника державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Анатолій ДИМУРА— Анатолію Івановичу, хто з фізичних осіб-підприємців платить ЄСВ та яким чином він розраховується?

— Фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування (без найманих працівників) та самозайняті особи (здійснюють наукову, художню, викладацьку, медичну, літературну, юридичну, в тому числі адвокатську та нотаріальну, діяльність) нараховують ЄСВ за ставкою 34,7% від доходу, отриманого від підприємницької діяльності.

Водночас розмір ЄСВ за місяць не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (МСВ). Останній розраховується як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та сплачується щомісяця. Так, МСВ для підприємців з січня по листопад 2013 року становить 398,01 гривні — 34,7% від  мінімальної зарплати, а в грудні 2013-го — 422,65 гривні, оскільки мінімальна зарплата становитиме 1218 грн.

Якщо дохід нульовий, то ЄСВ за цей місяць не нараховується. Але авансові платежі сплачуються. Звітують фізособи-підприємці та самозайняті щороку. 

Для фізосіб-підприємців на єдиному податку, які працюють без найманих працівників, аналогічно нараховується ЄСВ (34,7% — від мінімальної заробітної плати з розрахунку на місяць), але сплачується за квартал. Але звітність також щорічна. 

— А хто не платить?

— Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, не сплачують за себе ЄСВ і не звітують, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі громадяни можуть платити внесок за умови добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Сплата ЄСВ із заробленого доходу за кордоном — теж право, а не обов’язок. Заробітчани аналогічно можуть добровільно перераховувати внесок у разі укладання договору з органами Міндоходів про участь у вищеназваній системі страхування.

— Це стосується і працюючих на підприємстві пенсіонерів за віком?

 — Працівники підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, платять ЄСВ в повному обсязі. Отже, це роблять і пенсіонери, які працюють на підприємстві.

Обчислюють і сплачують внесок за своїх працівників роботодавці. Фото Володимира ЗAЇКИ

Про винагороду і допомогу

— Може найманий працівник самостійно перераховувати ЄСВ, щоб отримати допомогу з безробіття?

— Обчислюють і сплачують внесок за своїх працівників роботодавці. Вони перераховують ЄСВ у вигляді безготівкових коштів зі свого банківського рахунку. Тож найманий працівник не має можливості самостійно сплачувати внесок. 

— Пане Анатолію, чи нараховується внесок на винагороду за вислугу років, виплачену роботодавцем працівнику після його звільнення?

— Юрособи нараховують ЄСВ на суму заробітку, який включає основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер, зокрема суми щорічної винагороди за вислугу років (стаж роботи), грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

У разі нарахування звільненим особам сум зарплати у зв’язку з порушенням термінів її виплати ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована. Отже, винагорода за вислугу років, виплачена роботодавцем працівнику після його звільнення, є базою нарахування ЄСВ.

— А допомога у зв’язку з вагітністю та пологами?

   Згідно зі змінами, внесеними Законом України від 14.05.2013 р. № 231-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», з 1 липня цього року на суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами ЄСВ нараховується.

Порушників штрафують

— Нагадайте про відповідальність за несплату ЄСВ та неподання звітності.

— За несплату, неповну чи несвоєчасну сплату суми внеску накладається штраф у розмірі 10% від цієї суми. Плюс на останню нараховується пеня з розрахунку 0,1%  за кожний день прострочення. Крім того, порушники несуть і адміністративну відповідальність. За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 гривень), — від 425 до 850 гривень, якщо перевищує — від 850 до 1700 гривень. Якщо порушення повторне, то від 1700 до 5100 гривень.

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (або 340—510 гривень). За повторне за рік вчинення таких дій особою, яку протягом року піддали адміністративному стягненню, — санкція від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів (510—680 гривень).

До речі, пеню та штрафи слід сплатити протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення.

— Як надсилати документи в Міндоходів?

 — Звіти подаються за місцем взяття на облік в електронній формі, якщо є цифровий підпис, і на паперових носіях. А ось ці документи, надіслані поштою, поданими не вважаються.

Помилки у звітності можна виправити до закінчення терміну подання цього документа. Потрібно повторно сформувати його та подати. Правильним вважатиметься останній варіант. 

Оксана МАЛОЛЄТКОВА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій ДИМУРА. Народився 1969 року в селі Запорізьке Покровського району Дніпропетровської області. Має дві вищі освіти.

В органах державної податкової служби працює з 1993 року. З червня 2013 року — заступник начальника державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва».