МОДЕРНІЗАЦІЯ

У Чернігові вчаться заощаджувати енергію

Щоб створити у помешканнях людей затишок у холодну пору року, комунальники Чернігівщини підійшли до справи як до вирішення математичної задачі. Головними умовами її успішного розв'язання є достатня кількість палива, з якою плюсується можливість безперебійно і без втрат доставляти тепло до споживача.

Перше, що помічаєш, заходячи на територію Чернігівської ТЕЦ, - своєрідний "гірський" рельєф. Насправді те явище не географічне, а сезонне: неповторності місцевому краєвиду надає майже 100 тис. тонн вугілля, яке в осінньо-зимовий період забезпечуватиме роботу станції, що генерує і теплову, й електричну енергію. Директор підприємства Олександр Білобров запевнив: є й достатній запас мазуту, укладено також договір на постачання природного газу в необхідних обсягах. Решта - справа техніки. Щодо останньої, то керівник упевнений в її надійності: виконано поточні ремонти парових котлів та парових турбін, підготовлено всі 63 центральні теплові пункти, випробувано понад 140 км тепломереж. Тепер люди не кепкуватимуть, що головною прикметою приходу зими є ремонт труб.

Власне ноу-хау

Показником надійності мереж є й те, що на їхнє щогодинне підживлення вистачає 3-5 тонн вугілля. Це у 50(!) разів менше, ніж у деяких інших містах. Та заощаджувати калорії можна і під час їх виробництва. Керівник ТЕЦ назвав запроваджені методи:

- Щоб економити електроенергію, зробили економічні горілки, поставили частотні перетворювачі, на гідромуфті дуже вдало приладнали насос. Вирішили поставити додаткову турбіну на 10 МВт, яка забезпечуватиме власні потреби підприємства, працюючи на парі, адже її у нас виробляється з надлишком.

Є й власне ноу-хау: тут розробили суміш, яка при горінні вугілля збільшує на 6% його ККД і зменшує кількість викидів шкідливих речовин в атмосферу. А ще - ввели в дію камери розморожування та вагоноперекидач. Тепер вагони з мерзлим вугіллям не потрібно розвантажувати по кілька діб, використовуючи при цьому робочу силу та ескалатори. При температурі +115о вугілля за кілька годин розморожується, а потім настає черга вагоноперекидача. Вигода очевидна: немає простою вантажу - немає штрафів.

Значну частину міста обігріває "Облтеплокомуненерго". За словами керівника цього підприємства Юрія Барбарова, тут полагоджено котельні й теплові мережі, впорядковано 110 центральних теплових пунктів. Скрізь, де є великі навантаження електроенергії, задля її економії встановлено частотне регулювання. Тут подбали і про перемінний облік витрати газу, що дає можливість побачити цей важливий показник у будь-який момент. Ще встановлено сім утилізаторів, які, відбираючи тепло з димових газів, дають можливість заощадити 3-6% енергоносіїв. Це дасть змогу не так швидко збільшувати тарифи для населення.

Калорія до калорії... 

Ощадне використання тепла - ще одна умова того, щоб опалювальний сезон був комфортним для споживачів. Тому, згідно з Програмою енергозбереження, у 38 чернігівських дитсадках та школах встановлюються сучасні системи автоматичного регулювання споживання енергії, які обладнані вузлами обліку енергоносіїв.

- Це дає змогу економити кошти, - пояснює Чернігівський міський голова Олександр Соколов. - Уже цьогорічні заходи, за розрахунками, дозволять економити щороку майже 1,5 млн грн. Загалом ж реалізація Програми скоротить річні витрати бюджету майже на 10 млн грн. Вкладене окупиться приблизно за 3 роки. Наступного року планується охопити цією Програмою медичні заклади, а далі - дійти до населення, впровадивши Єдину міську систему енергетичного менеджменту Чернігова.