Роботу засідання Прем’єр-міністр відкрив нагадуванням. Податкові, бюджетні, митні, фіскальні, дерегуляційні зміни, а ще нові підходи до оптимізації соціальних видатків, спрощення ведення малого і середнього бізнесу та оподаткування великого бізнесу — всі ці пункти, прописані у реформаторських проектах законів, парламент прийняв до розгляду. У цьому контексті глава уряду висловив сподівання, що Верховна Рада проявить не політиканську, а державницьку позицію щодо запропонованих змін. «Настав час давати відповіді на запитання «що таке реформи». Бачення уряду — це перший крок, аби 2015 рік став принаймні роком стабілізації. У кращому разі в 2016 році, якщо ми приймемо та виконаємо всі необхідні для країни закони, матимемо перспективу до економічного зростання, незважаючи на втрачені 20% економіки», — сказав Арсеній Яценюк.

Перший пакет реформ сформували 15 проектів законів. Його слід прийняти для того, щоб перейти до ухвалення Закону «Про Державний бюджет на 2015 рік». До речі, доходи і видатки головного кошторису країни розраховані на базі нового податкового, бюджетного, митного і соціального законодавства. На часі й ухвалення законопроекту про трансфертне ціноутворення та легалізацію й детінізацію будь-яких видів бізнесу в країні. Тут уряд робить акцент на гральній сфері та попереджає, що проекти документів передбачають підвищення відповідальності, зокрема кримінальної, за нелегальне ведення бізнесу. «Легалізувати, оподаткувати і гроші передати в бюджет», — означив формулу подальших дій Прем’єр.

Він переконаний: якби в країні було більше політичної волі, то план реформ мав би радикальніший характер, як у Польщі, Латвії, Литві, Естонії. «Навіть перший пакет, внесений урядом, викликав певний політичний спротив. Треба не про рейтинги думати, а про те, як дати країні можливість розвиватися на роки наперед», — наголосив Прем’єр.

 «Зараз м’яч на полі Верховної Ради», — так глава уряду розповів про початок засідань у профільних комітетах парламенту, де вивчають урядові ініціативи. У цих заходах взяли участь того дня всі члени уряду. За прогнозом Арсенія Яценюка, найближче засідання парламент присвятить підтримці першого пакета змін, тобто ухвалить 15 документів у першому читанні. Щоб не гаяти часу, уряд пропонує підтримати за основу та в цілому проекти законів, які не викликатимуть розбіжностей у комітетах.

Реєстр відкриється з нового року

А ще вчора Кабінет Міністрів затвердив порядок доступу до майнових реєстрів щодо інформації з нерухомого майна. Продовжив тему міністр юстиції Павло Петренко. Він зауважив, що інформацію про майно і його власників можна буде розкрити вже з 1 січня 2015 року. Незабаром Міністерство юстиції визначить порядок доступу до майнових реєстрів,  давши змогу всім юридичним і фізичним особам одержати інформацію про нерухоме майно громадян і підприємств через електронний доступ і в паперовому вигляді.

«Окрім антикорупційного ефекту, доступ до майнової інформації поліпшить інвестиційний клімат у країні. Головний ефект, який одержували від нововведення країни-сусіди у Східній Європі, полягає в тому, що компанії дізнавалися в реєстрах про суб’єктів, їхній майновий стан», — пояснив сутність норми Павло Петренко. Згодом потрібно буде узгодити систему реєстрів майна і майнових прав громадян із європейськими стандартами, тобто скоротити їх кількість з 36 до 4, які акумулюватимуть всю інформацію про громадян та їхній майновий стан.

Тисячі вагонів з вугіллям, які Росія не пропускає через кордон, мали б значно покращити  ситуацію в енергетиці. Фото з сайту kor.ill.in.ua

До окупованого сходу гуманітарка не доходить

Того самого дня Кабмін ухвалив рішення спробувати ще раз доставити гуманітарну допомогу на схід країни. За це відповідає віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він зазначив, що гуманітарна ситуація на не підконтрольній владі території залишається вкрай складною. Серпнева допомога, передана Міжнародному Комітету Червоного Хреста, до адресатів на сході так і не дійшла. Друга спроба буде у четвер — о 9 ранку вантаж з 326 тонн виїде трьома колонами з Харкова до Краматорська, Сєвєродонецька та Павлограда. Усі продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни мають отримати соціальні установи окупованих терористами територій. Ідеться передовсім про інтернати та будинки для людей похилого віку. Та як поводитимуться сепаратисти, покаже час.

«Ми прийняли рішення щодо розбронювання цінностей державно-матеріального резерву. Надані кошти з державного бюджету підуть на формування такої гуманітарної допомоги», — закрив тему Арсеній Яценюк.

Морози продиктують масові відключення

Критичнішим питанням порядку денного стала ситуація в енергетичному секторі. Зі слів Прем’єра стало зрозуміло, що в енергетичному секторі надзвичайний стан не скасовується. З віяловими відключеннями електроенергії у країні пов’язані кілька проблем: російські терористи не дають змоги вивезти близько 3 мільйонів тонн вугілля з вітчизняних шахт Донбасу, знищено вузлові пункти залізниці, заміновано деякі вцілілі вузлові пункти. Про можливості імпорту електроенергії з країн-сусідів України детальніше розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Останні два тижні тривали переговори щодо імпорту електроенергії. Такі домовленості концептуально є. Вони перебувають на етапі юридичного оформлення. До цього процесу залучено дуже багато юридичних осіб. З українського боку проведено переговори з іншими суміжними країнами, крім Росії: Молдовою й Білоруссю. Сподіваюся, що найближчим часом рішення буде знайдено, електричну енергію зможемо імпортувати із сусідніх країн», — резюмував він.

Найближчим часом Міненерговугілля планує врегулювати питання щодо розблокування руху близько 1000 вагонів з вугіллям на українсько-російському кордоні. Це Володимир Демчишин обговорює з  російським колегою.

Його відомство відстежуватиме перевищення лімітів споживання електроенергії у Криму і на материковій частині України. У разі застосування так званих віялових відключень розроблено план відключень у Криму та в зоні АТО. Арсеній Яценюк додав: «Якщо температура знижуватиметься, то споживання збільшиться і віялові відключення будуть масовими».