Чи можуть атомні блоки безпечно маневрувати своїми потужностями для регулювання добового графіка навантажень в єдиній енергосистемі України? Свій погляд на цю проблему фахівці висловили на круглому столі «Атомна енергетика України. Маневрування — сліпий ризик чи безпечна економічна доцільність?», який нещодавно відбувся у Києві.

Не змінюючи  потужності

«Круглий стіл» на цю тему зумовлено широким резонансом у пресі та категоричним протестом атомних профспілок щодо розпорядження Міністерства енергетики та вугільної промисловості про маневрування атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності. Свій протест центральний комітет Атомпрофспілки спрямував до Кабміну України. 

Традиційно атомна енергетика протягом доби працювала в базовому режимі, тобто, не змінюючи рівень потужності. Але вночі, коли промислові та побутові споживачі вимикають енергоспоживання, в системі накопичується значний надлишок електроенергії, який немає кому спожити. Останнім часом ця проблема загострилася, адже в загальній структурі виробництва частка «Енергоатому» сягнула небувалих обсягів — з довоєнних 43% до 55%, а в певні періоди — до 63%.

Різке збільшення частки атомної енергетики позначається на добовому регулюванні в енергосистемі, яку зазвичай коригують гідро- та теплові електростанції. Але зважаючи на дефіцит вугілля, тепловики не можуть повною мірою розв’язати цю проблему. Тому на урядовому рівні було заявлено, що слід упроваджувати маневрування атомними енергоблоками. «В програмі уряду на 2016 рік йшлося про розробку механізму впровадження», — повідомила Світлана Кульчицька, заступник директора департаменту Міненерновугілля. За її даними, це не означає, що вже цього року режим маневрування АЕС буде остаточно запроваджено.

Перш ніж переводити атомні електростанції у режим маневрування, потрібно зробити певну модернізацію енергоблоків. «Не слід забувати, що ми експлуатуємо реакторні установки, що працюють на ядерному паливі», — сказав під час дискусії Юрій Шейко, директор з виробництва — заступник виконавчого директора з виробництва ДП НАЕК «Енергоатом».

Він розповів, що 2015 року з дозволу Держатомрегулювання було проведено дослідно-промислове маневрування на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС. Випробовування становило 21 цикл, — це означає, що 21 добу поспіль у нічний час ядерний енергоблок розвантажували до 75% потужності, а зранку знову навантажували. 

Це був перший крок. «Для остаточного вирішення цього питання необхідно поетапно проводити дослідну експлуатацію, доки не вийдемо на 200 діб (у маневровому режимі. — «УК»)», — зазначив Юрій Шейко. У коментарях «УК» він розповів, що після завершення 21-денного маневрування атомники зауважили проблеми, над розв’язанням яких нині працюють. Після модернізації обладнання з метою усунення виявлених недоліків розпочнеться другий етап: у режимі маневрування 2-й енергоблок ХАЕС спочатку працюватиме 100 діб, 150, а потім 200 діб. «І на кожному циклі, думаю, можуть бути питання, які мусимо вирішувати. Відповідні звітні документи спрямовуватимемо в регуляторний орган (Держатомрегулювання. — «УК»), де їх ретельно розглядатимуть», — повідомив Юрій Шейко.

Це світова  практика

«Маневрування потужностей атомних електростанцій, які було спроектовано для роботи у базовому режимі, — це світова практика. В Україні це не перший унікальний випадок», — повідомив голова Державної інспекції ядерного регулювання України Сергій Божко.

Головний регулятор підтвердив, що перед тим, як впроваджувати режим маневрування потужностей, ще 2013 року було створено відповідну робочу групу та отримано необхідні дозвільні документи. Разом з тим, за його словами, виходили з позитивних оцінок матеріалів, що обгрунтовують безпеку. 

За словами Віталія Зайченка, заступника директора «Укренерго», за результатами випробовувань, проведених на Хмельницькому блоці АЕС, експерти дійшли висновку, що якби такі блоки працювали протягом року, це дозволило б збільшити виробництво «Енергоатомом» на 1 мільярд кВт-год. електроенергії. «Водночас за перший квартал цього року втрати «Енергоатому» через балансові обмеження становлять 2 мільярди  кВт-год.», — повідомив пан Зайченко.

Проти чого  протестують профспілки?

«Працівники атомних станцій чітко усвідомлюють покладену на них відповідальність за забезпечення безпеки АЕС», — сказав Олексій Лич, заступник голови профспілки працівників атомної енергетики і промисловості України. Профспілки наполягають на чіткій відповіді, чи дійсно із 31 грудня 2016 року буде розпочато режим маневрування АЕС, оскільки, мовляв, у програмі уряду цю цифру було названо? «Зважаючи на все те, що сказали спеціалісти, а також на фінансові ресурси «Енергоатому» та економіку України, ми розуміємо, що для впровадження, за умови наявності достатньої кількості фінансових ресурсів, знадобиться 2-3 роки», — наголошує Олексій Лич. Практично всі учасники «круглого столу» підтвердили, що дослідно-промисловому маневруванню енергоблоків (2015 рік) передувала значна робота.

Наталка ПРУДКА 
для «Урядового кур’єра»