КОРДОН

На Волині правоохоронці запобігли спробі приховано вивезти за межі держави нетиповий вантаж

Майже 74 кілограми порошкоподібної речовини виявили прикордонники Луцького загону та працівники митниці у пункті пропуску «Ягодин-авто» у автомобілі «Пежо», яким 44-річний громадянин Литви «зеленим коридором» намагався покинути Україну.

— Чоловік не зміг опанувати свого хвилювання, і саме цим відразу й привернув до себе увагу прикордонного наряду. Тож його транспортний засіб прикордонники вивели для поглибленого огляду. Як з’ясувалося, автомобіль був ущерть запакований неочікуваним контрабандним товаром. Про знахідку ми одразу ж повідомили співробітників УСБУ у Волинській області, — розповів керівник прес-служби — помічник командира Луцького прикордонного загону підполковник Олег Личковський. — Загалом у передньому та задньому бамперах, у сидіннях водія та пасажира, за обшивкою передніх дверцят та інших конструктивних порожнинах легковика було знайдено 70 пакунків порошкоподібної речовини білого кольору. А ще — понад 20 кілограмів порошку сірого кольору…

Вилучення оксиду гафнію на МАПП Ягодин. Фото надане автором

Невдаха-контрабандист пояснив, що речовина білого кольору — оксид гафнію, а сірого — це порошок танталу.

Перший застосовують в атомній промисловості як компонент при виготовленні стержнів, що уповільнюють ядерну реакцію. Затребуваний він і при виготовленні сплавів аерокосмічної техніки. А ще — при виробництві захисних екранів для ядерних реакторів, вогнетривів, спеціальних оптичних стекол, що застосовують при високих температурах. Коштує цей порошок недешево. Дорогий і другий предмет контрабанди — за кілограм його покупці просять в Інтернеті 900–1000 доларів США.

Які саме речовини перевозив невдаха-комерсант, покаже експертиза. Від її результатів і залежатиме подальша доля цього громадянина Литви.